Biblioteca Județeană „C. Sturdza” reia, la început de an, Conferințele Bibliotecii sub semnul lui Mihai Eminescu și al Zilei Culturii Naționale.
Marți, 17 ianuarie 2023, la ora 12.00, se propune o întâlnire cu prozatorul Florin Chirculescu, care ne propune o interesantă paralelă, Portretul neterminat: Mihai Eminescu și Dorian Gray. Tot cu acest prilej, în sala multimedia a bibliotecii, va fi lansat recentul său roman, Solomonarul (Editura Nemira, 2022), care îl are ca personaj central chiar pe Eminescu. Volumul va fi prezentat de Eli Bădică și Adrian Jicu.
De profesie chirurg toracic, Florin Chirculescu este medic la Spitalul de Urgență din București. S-a născut în 1960 și a debutat cu proză scurtă, în anul 1993, în revista SF JSF. A câștigat Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995, după care a obținut Marele Premiu al Editurii Nemira (1997) pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine, tipărit la aceeași editură. A colaborat cu diverse ziare și reviste, unde a publicat nuvele și povestiri, și a fost redactor-șef al revistei „Nautilus”.
Este unul dintre cei mai apreciați autori de proză SF de la noi. Cu pseudonimul Sebastian A. Corn, a semnat volumele: 2484 Quirinal Ave (Nemira, 1996), Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine (Nemira, 1998), Cel mai înalt turn din Babylon (Nemira, 2002), Imperiul Marelui Graal (Diasfera, 2006), Vindecătorul (Cartea Românească, 2008), Skipper de interzonă (Millenium, 2012), Ne vom întoarce în Muribecca (Nemira, 2014), Iovik (Millenium, 2014), Eucronoza și alte nuvele (Millenium, 2017).
Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu este prima operă de ficțiune pe care a semnat-o cu numele său real. Romanul a fost nominalizat în 2018 la Premiile Observator Cultural, Premiile Radio România Cultural și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași. La finele lui 2022, a publicat Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu, prins într-o revoluție fără început și sfârșit.