11 ianuarie 2025

Programul „Tomata 2023” – schimbări importante pentru fermieri

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va continua, și în 2023, să acorde spijin producătorilor care vor cultiva roșii, în sere și solarii. Astfel, pentru programul „Tomata” 2023, se vor aloca 63 de milioane de euro.

Noutatea este că, de la anul, prin acest program, vor fi sprijiniți doar fermierii care se vor axa pe cultura de tomate, spre deosebire de cum a fost în acest an, când s-au acordat subvenții, în al doilea ciclu de cultură, pentru ardei, vinete, castraveți, salată sau ceapă verde. În plus, de la anul, va scădea valoarea sprijinului maximal – de la 4.000 de euro de beneficiar la 3.000 de euro, pentru fiecare 1.000 m2. Mai mult, valoarea totală a ajutoarelor de minimis (pe durata a trei exerciții financiare ) pe care o poate primi o întreprindere nu va putea depăși 20.000 de euro.



Sumele vor fi plătite într-o singură tranșă

Programul este împărțit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele. Beneficiarii programului vor fi producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și producătorii agricoli persoane juridice. Pentru a fi eligibili în acest program, fermierii trebuie să dețină atestat de producător și utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ ciclu de producție cultivată exlusiv cu tomate în spații protejate (sere, solarii). Producţia minimă prevăzută este de 3.000 kg/1.000 mp, iar valorificarea producţiei se va face până la data de 10 iunie inclusiv. Întrega recoltă trebuie să fie înregistrată în evidențele registrelor, deschise la primăriile de care aparțin zonele cultivate. Nu în ultimul rând, folosirea produselor de protecție va fi un alt criteriu important impus de acest program, dar și obținerea de tomate care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide. Fermierii vor fi verificați în teren de Direcțiile Județene Agricole. În anul 2023, sumele reprezentând ajutoare de minimis se vor plăti beneficiarilor într-o singură tranșă.

Solicitările pot fi transmise prin poștă sau email

Cererile pentru solicitarea ajutorului de minimis trebuie depuse până la data de 1 martie 2023, urmând ca, până la 15 iulie 2023, să fie stabilite sumele alocate fiecărui beneficiar eligibil. Dosarul de subvenție mai trebuie să includă o copie a cărții de identitate a solicitantului sau reprezentantului legal / împuternicit, o altă copie după atestatul valabil de producător, copia certificatului de înregistrare la ONRC sau în Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor sau a actului ce permite desfășurarea activității, dovada unui cont activ la bancă sau trezorerie, precum și adeverința, în original, din Registrul Agricol, aferentă pentru 2023, ce atestă suprafața de teren cu spații protejate. Atât cererea, cât și documentele de mai sus pot fi transmise către Direcția Agricolă Județeană, prin poștă sau email.

Subvenția pentru lână, dublă față de programul anterior

Și crescătorii de oi se vor putea bucura de mai multă atenție din partea statului. Astfel, proprietarii de ovine care vor vinde cu acte fiscale lâna vor beneficia de un sprijin de 2 lei pentru fiecare kilogram. Până acum, crescătorii de ovine primeau o plată de 1 leu pentru un kilogram de lână. Fermierii aveau obligația de duce lâna la centrele de colectare din județ și să depună, la Direcția Agricolă, documentele justificative de plată – factura, fila sau filele din carnetul de comercializare, din care să reiasă cantitatea de lână comercializată. La nivelul județului, circa 600 de proprietari de oi au fost identificați de Direcția Agricolă, cu posibilitate de comercializare a unei cantități de peste 380 de tone de lână.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img