Bărbații care urmează să devină tați vor beneficia de un concediu paternal mai mare decât se acordă în prezent. Astfel, în urma modificărilor și completărilor aduse de către Guvernul României, în ultima sa ședință, normelor metodologice de aplicare a legii în domeniu, dacă sunt salariați, tații au dreptul, la nașterea copilului, la un concediu paternal de 10 zile lucrătoare față de 5, în prezent.
Acest concediu se acordă indiferent dacă părinții copilului sunt sau nu căsătoriți ori dacă bebelușul este adoptat. Durata concediului paternal poate fi extinsă la 15 zile lucrătoare, pentru fiecare copil nou-născut sau naștere, în cazul sarcinilor multiple, dacă tatăl urmează un curs de puericultură, în care sunt prezentate noțiuni teoretice și practice de îngrijire a bebelușului.
Un astfel de curs poate fi desfășurat de către medicul de familie al tatălui sau în cadrul unităilor sanitare ori de alte profiluri, care, la final, vor elibera un atestat de absolvire. De 15 zile lucrătoare beneficiază și tații care sunt medici ori asistenți medicali, ei nefiind obligați să urmeze un curs de puericultură, ci doar să aibă atestatul. Pentru acordarea concediului, tatăl va depune o cerere la angajator în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului.
În cazul în care, din nefericire, mama decedează, în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl primește o indemnizație egală cu aceea de maternitate cuvenită ei. Indemnizația va reprezenta 85 la sută din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar. Indemnizația se dă indiferent dacă tatăl are sau nu stagiul de asigurare prevăzut pentru concediul medical și se suportă din fondul de salarii al angajatorului la care își desfășoară activitatea.
La începutul lunii decembrie, din județul Bacău, primeau indemnizație de creștere a copilului 3.875 de mame sau tați, valoarea totală lunară achitată lor ridicându-se la 8.857.000 lei. Alte 2.084 de mame sau tați beneficiau de stimulent de inserție (1.683.294 lei), ei revenind la serviciu înainte de epuizarea concediului de creștere a copilului. Așadar, anterior adoptării noilor măsuri, aproape 6.000 de tați au beneficiat de concediul paternal de 5 zile lucrătoare.