17 noiembrie 2024

Inteviuri #NewPress

Regizoarea Ilinca Călugăreanu: ”Totul a pornit de la o inimă frântă”

Pe 15 decembrie, a avut loc, la Universitatea ”Vasie Alecsandri” din Bacău lansarea producției Netflix ”The Joys and Sorrows of Young Yuguo”, un film documentar regizat de Ilinca Călugăreanu, inspirată de frumoasa și tragica poveste a unui tânăr chinez îndrăgostit de Bacău și de România. Prezentă la eveniment regizoarea filmului a acordat un interviu lui Vladimir – Alexandru Moțoc (clasa a VIII-a), elev la Școala nr. 10 și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.

Vladimir – Alexandru Moțoc: Când și cum a început regizarea filmului?



Ilinca Călugăreanu: A început când am aflat de tragedia care s-a întâmplat, de accidentul oribil și de moartea lui Yuguo și a pornit de la o inimă frântă. N-am putut să cred că s-a întâmplat asta și că energia, toată energia aia și forța aia de viața s-au curmat. Mai apoi, citind despre el, am înțeles treptat că din povestea asta care începuse atât de întunecat am descoperit energia lui de viață și iubirea lui pentru dragoni, pentru oameni, pentru cultură, pentru poezie, pentru muzee, pe care noi – și sunt sigură că poate și tu – le considerăm prăfuite și în care hotărâm că ”Nu mai mergem niciodată!”. Și uite că el a venit și le-a văzut complet altfel. Descoperind lucrurile astea despre Yuguo, mi s-a părut că avem cu toții ceva de învățat de la el: și cum să ne trăim viața, și cum să fim deschiși spre oameni, spre univers, spre lucruri… Pentru că toți trăim, cumva, în nebunia asta de zi cu zi: suntem prinși cu școala, cu munca și uităm să ne uităm – ”Uite o cioară!” Asta mi s-a părut că avem de învățat de la el. 

Vladimir – Alexandru Moțoc: Care a fost, în mare, procesul prin care a trebuit să treceți?

Ilinca Călugăreanu: Aoleu! Asta e…Mega întrebare! Despre ce ai vrea să vorbesc? E un proces foarte complicat…Te interesează producția?

Vladimir – Alexandru Moțoc: Da. În linii mari.

Ilinca Călugăreanu: De fapt, a fost un caz special pentru că, de obicei, facem filme în care personajul principal e încă în viață și ai acces la el. Poți să-i vorbești, poți să înțelegi persoana cealaltă, poți să faci interviuri foarte îndelungate. Pe când, în acest caz, nu am avut deloc lucrurile astea și responsabilitatea a fost și mai mare pentru că prezentăm în film o viață, un om care chiar a existat. Și trebuie să ai grijă cum și ce spui, ce nuanțezi, ce nu nuanțezi și de asta am încercat să adunăm cât mai multă arhivă de la părinții lui, care ne-au dat scrierile sale, telefonul, blogul, toate lucrurile astea. Și să cunoastem cât mai mulți oameni pe care i-a întâlnit, ca să descoperim de la fiecare câte o bucată din sufletul lui și s-o prindem în film.

Vladimir – Alexandru Moțoc: Care este cel mai mare risc la care se expune un regizor?

Ilinca Călugăreanu: Cel mai mare risc? Wow! Pentru că am început deja să-ți vorbesc un pic despre asta, mai ales la film documentar este responsabilitatea față de oamenii a căror poveste o spui, pentru că nu poți să-ți iei licența critică la maxim, deoarece sunt niște vieți, niște destine, sunt niște suflete și apare responsabilitatea și teama aia pe care o ai întotdeauna că, poate, trădezi persoana sau povestea ei.

Vladimir – Alexandru Moțoc: Considerați că Yuguo a fost un exemplu al societății?

Ilinca Călugăreanu: Yuguo… Cred că ai auzit astăzi nenumărate feluri de a-l vedea: obișnuit, neobișnuit, o stea, un dragon, un exemplu. Cred că vreau să fie ceva diferit pentru fiecare om care vede filmul și fiecare să-și ia și să-l vadă în universul lui de înțeles. Personal, cred că este un exemplu de urmat.

 

Vladimir – Alexandru Moțoc: Ce îndemn aveți pentru tinerii care vor să studieze în România?

Ilinca Călugăreanu: Haideți, dacă vreți!

 

Vladimir – Alexandru Moțoc: Este fenomenal modul în care cele mai frumoase lucruri se pot sfârși… Ce sentiment aveți în legătură cu trista întâmplare a tânărului și ce îi sfătuiți pe cei care sunt ca el să facă?

 

Ilinca Călugăreanu: Dacă îmi spui la ce te referi când zici ”sunt ca el”?

 

Vladimir – Alexandru Moțoc: Copii speciali, copii care vor să aducă o schimbare în vremea noastră.

 

Ilinca Călugăreanu: Ce sentiment am…E sentimentul pe care îl avem cu toții și care ne îngreunează și am vrea să nu se fi întâmplat, și am vrea…aș vrea să-l cunosc și să pot discuta cu el. E incredibil de dureros! Iar pentru tineri, nu știu…

 

Vladimir – Alexandru Moțoc: Ce i-ați sfătui dacă ar dori să îndeplinească ceea ce Yuguo a vrut?

Ilinca Călugăreanu: Să nu renunțe niciodată la visul lor, să-și asculte ce le vine din interior, din profunzime și să urmeze.

 

Vladimir – Alexandru Moțoc: Credeți că filmul dumneavoastră o să motiveze tinerii să-și urmeze visele?

Ilinca Călugăreanu: Sper! Și nu numai tineri, eu nu cred că e vorba numai despre tineri. Mi se pare că povestea lui Yuguo este pentru toată lumea, adică poți să te hotărăști să urmezi un vis și la 50 de ani – chiar dacă ai stat o viață pe un anumit drum și ți-ai dat seama…ai avut puterea să-ți dai seama că nu ăsta e drumul și că visul tău a fost dintotdeauna altul. Aș spera că se aplică tuturor și că filmul poate să ne dea forța asta, poate să ne dea un pic din energia lui Yuguo de a ne urmări visele și ceea ce e înăuntrul nostru dar, câteodată, sufocăm…

Foto credit: Mara – Ioana Lazăr (14 ani), elevă, în clasa a VIII – a, la Școala Gimnazială „Dr. Al. Șafran” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014