Capra vecinului nu se simte prea bine. Dar nici a noastră. Îndrăznesc să compar economia națională cu o capră pe care o mulgem mereu. Acum se pare că iarba nu-i mai place și nici gura nu-i mai tace – cum se spune în folclor. Nu știu alții cum sunt, dar eu o aud mereu zbierând. Zbiară și capra vecinului, pentru că nici ea se pare că nu mai are iarbă de calitate și mai ales din belșug.
Dar, hai să abandonăm stilul metaforic și să spunem lucrurilor pe nume cu privire la starea economiei naționale și a economiei europene: la ce stadiu au ajuns acum, dar mai ales la ceea ce se presupune că va fi la anul. Nu o voi spune eu, ci voi da cuvântul Comisiei Europene, mama noastră de vreo 15 ani.
După aproape un deceniu de creștere foarte puternică a PIB-ului – spune Comisia -, România se pregătește pentru o încetinire economică bruscă.
Potrivit raportului CE, România va închide anul 2022 cu o creștere de 5,8% a PIB-ului, semn al unei redresări economice post-pandemie, bazată în principal pe consumul intern. Dar, creșterea estimată a PIB-ului pentru 2023 este de sub 2%, cu perspective mai degrabă negative. De ce? România a întârziat conceperea și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, ceea ce duce la o scădere a investițiilor viitoare.
Tot potrivit CE, este de așteptat ca România să nu beneficieze de sprijin semnificativ extern, inflația se va menține ridicată pe tot parcursul anului 2023, iar reducerea deficitului comercial, aflat la cel mai înalt nivel din toate timpurile, va rămâne o provocare, având în vedere contextul macroeconomic și alegerile din 2024.
Totuși, se pare că prognoza macroeconomică pentru România este mai optimistă decât perspectivele generale privind Uniunea Europeană. „Zona euro va trece printr-o perioadă de recesiune profundă și se va redresa dificil și lent” – spun analiștii. Se prevede recesiune profundă în primul semestru 2023, urmată de o redresare lentă din cauza dinamicii pieței de energie și a întreruperilor înregistrate pe lanțurile de aprovizionare.
Perspectivele macroeconomice privind UE și România determină sectorul bancar să-și ajusteze strategia. Băncile din România vor intra în această etapă de corecție mai bine capitalizate decât oricând, însă vor exista zone vulnerabile la care trebuie să fie atente.
Bietele capre vor zbiera până vor răguși.