1 noiembrie 2024

Cadou, de Crăciun, de la benzinari. Prețul carburanților, la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina

Petrom, cel mai mare comerciant de carburanți din țară, a decis să ieftinească semnificativ benzina standard, acest tip de combustibil lichid ajungând să fie vândul la un preț situat sub nivelul de 6 lei/litru.

Bucurie mare pentru șoferii băcăuani, după ce prețul la carburanți a scăzut vertiginos, în ultima perioadă.



Astfel, după ieftiniri repetate, care au început pe la jumătatea lunii noiembrie, carburanții sunt mai ieftini, în medie, cu 1,2 lei (benzina normală) și 1,3 lei (motorina standard), ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă. Prin urmare, în prag de Crăciun, litrul de benzină Premium a ajuns să coste sub 6 lei, preț care include și subvenția de 50 de bani. Înainte de această compensare (în luna iulie), un litru de benzină se vindea cu 8,06 lei, iar unul de motorină depăşea 9 lei.

În Bacău, joi, 22 decembrie, cea mai ieftină benzină se găsea în stațiile Petrom – 6,47 lei/litru, clienții care alimentau la aceste benzinării (indiferent de localitatea din județ) plătind, la casă, fix 5,97 lei/litru. În rest, șoferii plăteau 6,52 lei/litru (6,02 lei/litru, pe bon), dacă alegeau stațiile LukOil, 6.53 lei/litru (6,03 lei/litru), la OMV, 6,58 lei/litru (6,08 lei/litru) la Rompetrol și MOL, cea mai scumpă regăsindu-se în stațiile Socar – 6,59 lei/litru (6,09 lei/litru). Și la motorina standard, prețurile erau tot în scădere, toate fiind aproape de 7 lei/litru. Astfel la Petrom, prețul afiașt era de 7,64 lei/litru (7,14 lei/litru, preț final), la Rompetrol și OMV – 7,70 lei/litru (7,20 lei/litru), la LukOil, 7,71 lei/litru (7,21 lei/litru), la Socar, 7,74 lei/litru (7,24 lei/litru), iar la MOL, 7,75 lei/litru (7,25 lei/litru).

Posibile cauze ale ieftinirilor

Asistăm, așadar, la cel mai scăzut nivel al prețurilor la pompă, din 2022. Or, aceste ieftiniri considerabile se manifestă pe fondul reducerii cotațiilor internaționale a produselor petroliere, dar și ca urmare a intrării în vigoare a embargoului impus de Comisia Europeană importurilor de petrol rusesc. Este vorba despre cantitățile de țiței transportate pe cale maritimă, cazuri în care plafonarea de preț este de 60 de dolari pe baril. Se pare că piaţa încearcă încă să înţeleagă care este impactul pe care plafo­narea petrolului rusesc l-ar putea avea în continuare.

Cât va dura minunea

Bucuria prețurilor mici este posibil să țină până la 1 ianuarie 2023, data la care, cel mai probabil, va dispărea reducerea de 50 de bani, acordată de stat, la înțelegere cu benzinarii. Guvernanții anunțau că vor lua o astfel de decizie la următoarea ședință de Guvern, a cărei dată încă nu se cunoaște.

Așadar, este foarte posibil ca, anul viitor, să nu mai beneficiem de subvenţia de 50 de bani pe litru la carburanţi, tot mai multe voci din zona de guvernare susținând că nu ar mai fi nevoie de această compensare, după ce preţurile combustibililor au scăzut destul de mult în ultima perioadă.

Prin urmare, judecând după comportamentul consumatorului român din trecut, pe final de 2022, s-ar putea să ne trezim cu aglomeraţie la pompă. Mai ales că salariile sunt încă la un nivel redus, în vreme ce prețul benzinei este cu 1,5 lei mai mare decât la finalul anului 2020.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img