Celebrul Cazinou din stațiunea Slănic Moldova a împlinit 128 de ani în 2022, dar sinuoasa lui istorie are acum un reper important: „Anul 33”. Este anul în care s-a bătut în cuie reîntoarcerea la comunitatea slăniceană a cazinoului, după anul de grație 1989 care a fost cel de dinaintea intrării, treptate, a acestui obiectiv într-un profund con de umbră și de degradare. Tot acum împlinește 33 de ani și ziarul Deșteptarea, în care au apărut deseori articole despre cel dintâi cazinou din România și al cincilea din Europa.
Despre clădirea Cazinoului din Slănic Moldova se vorbește foarte mult și în prezent, pentru că ea a ajuns în 2013 în proprietate privată, dar acum aproape doi ani a fost pusă din nou în vânzare, pe bani grei. Primăria orașului Slănic Moldova a început însă un demers de trecere a obiectivului la statutul de obiectiv de interes public și a făcut pași importanți pentru preluarea lui.
Despre acestea am aflat mai multe chiar de la primarul orașului, Gheorghe Baciu. „Cazinoul – spune primarul – este un obiectiv fără de care nu putem face stațiunea mai atractivă, cu activități și pentru turiști și pentru cetățenii orașului. Cădirea a fost gândită ca un centru suport și pentru recuperarea medicală în stațiunea în care nu trebuie să se plictisească nici turiștii, nici pacienții veniți la tratament, dar și pentru acțiuni de culturalizare”.
În anul 2013 clădirea a fost tranzacționată de „băieții deștepți”, dar și cu acordul Consiliului local de atunci, când 12 consilieri din 13 au votat că aceasta nu este interesantă pentru ei. În 2019, însă, autoritatea locală a aprobat nota conceptuală pentru exproprierea cazinoului. Lucrurile au fost stagnate în perioada pandemiei, dar în 2021 s-a comandat evaluarea clădirii, pentru că pe Legea exproprierii este necesar să faci evaluare. Acum evaluarea este deja făcută, iar valoarea clădirii este de aproximativ 385.000 de euro. Pasul următor a fost avizul Ministerului Culturii. Dar, între timp proprietarul a inițiat acțiunea de vânzare. A luat aviz de la minister, care și el a spus că nu este interesat de obiectiv. La fel a dat aviz și Consiliul Județean, însă Consiliul Local Slănic Moldova, de data aceasta, s-a declarat că este interesat să-și exprime dreptul de preemțiune. Adică să ia clădirea înapoi.
Alte interese, altfel de negociere
„Am format o echipă de negociatori și am negociat cu proprietarul – a precizat primarul. Acesta a cerut 1,45 de milioane de euro pe clădire. Noi, însă, Primăria, ca instituție a comunității, nu putem da legal mai mult decât valoarea de evaluare a clădirii, pentru că altfel intrăm într-o zonă penală. Astfel, am revenit la nota conceptuală din 2019 și am cerut avizul Ministerului Culturii. Am așteptat șase luni până l-am primit, timp în care am făcut la minister șapte drumuri. Avizul a venit în septembrie și am discutat cu restauratori de monumente istorice (chiar cu cei care au renovat Castelul Bran), și Cazinoul nostru fiind monument istoric de categorie A. Astfel, pe 28 decembrie avem întâlnire pe această temă la Slănic Moldova”.
Dar și pentru această lucrare e nevoie de bani. Ar costa bugetul primăriei pe un an și jumătate preluarea cazinoului. „Am găsit resurse – mai spune Gheorghe Baciu – și vom face și o colectă publică. Și cred că în maxim cinci luni vom putea parcurge toate etapele necesare. Avem nevoie și de acordul a cel puțin două treimi plus unul dintre consilierii locali pentru a aduce în proprietatea noastră clădirea, iar în 30 de zile trebuie să virăm, apoi, și banii. Proprietarul actual va putea contesta doar prețul de vânzare, nu și oportunitatea preluării cazinoului”.
Reprezentanții primăriei au găsit chiar evaluatorul care a făcut lucrarea în 2013. Atunci clădirea a fost cumpărată cu 175.000 de euro, cu tot cu 5.800 mp de teren, dar a fost evaluată la dublu. De aceea, acum l-au convins pe evaluator să ajungă la aceeași sumă.
„Suntem, deci, pe final de drum – a conchis Gheorghe Baciu. Bani pentru renovarea clădirii avem, inclusiv din fonduri de la Compania Națională de Investiții cu care am și discutat pentru 7-8 milioane de euro. Pentru renovare, acești bai sunt ușor de obținut (nu pentru achiziție). Între timp, am declarat clădirea ca fiind de utilitate publică pentru a nu mai putea fi tranzacționată. Și avem hotărâre judecătorească definitivă în acest sens. Astfel, îndepărtăm potențialii doritori de a o mai cumpăra și a o transforma în orice altceva decât ce trebuie. Pentru că această clădire a fost gândită pentru comunitate”.
Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova: „Acest proiect este unul prioritar pentru mine. În partea din față a clădirii vom amplasa și un bust al Regelui Carol I, în perioada căruia a fost construit Cazinoul regal. De asemenea, visez ca Institutul Balneoclimatic să ființeze în această clădire, sub forma unei fundații suport pentru medici și specialiști în cercetarea de resurse terapeutice.”
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.