2 noiembrie 2024

500.000 de euro pentru fabricile de făină, lapte și furaje pentru animale

Statul le oferă o mână de ajutor producătorilor de lapte, făină și ulei, afectați de războiul de la graniță. Schema de ajutor de stat este gestionată, la nivel local, de Direcția pentru Agricultura Județeană.

Producătorii de făină, mălai, ulei de floarea soarelui, dar și firmele din industriile de fabricare a laptelui și a hranei pentru animale, vor putea cere, până în vara anului viitor, granturi de până la 500.000 euro. Schema de ajutor a fost instituită în contextul în care firmele din acest domeniu se confruntă cu greutăți în procurarea materiei, urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina. Practic, sprijinul de stat sub formă de grant se acordă în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de transport, depozitare și procesare, precum și în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor pentru constituirea stocurilor de materie primă de grâu, porumb, orz, floarea-soarelui, soia și rapiță, lapte crud materie primă.



Firmele trebuie să-și constituie stocuri

Valoarea grantului stabilită de OUG 154/2022 este de maximum 500.000 euro /beneficiar. Beneficiari sunt firmele mici, medii și mari care desfășoară activități în fabricarea produselor de morărit, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Banii vor putea fi primiți dacă solicitanții și-au constituit, în perioada 15 august – 1 noiembrie 2022 inclusiv, stocuri necesare procesării. În plus, aceștia trebuie să dețină cel puțin un raport lunar de producție din anul 2022, precum și facturi sau file din carnetul de comercializare a produselor agricole pentru constituirea stocurilor, emise în perioada indicată mai sus și cu menționarea cantității. Astfel, pentru a obține valoarea maximă a grantului, vor fi necesare stocuri de grâu de cel puțin 14.280 de tone, stocuri de porumb de cel puțin 14.280 de tone, stocuri de floarea soarelui de cel puțin 9.615 tone, stocuri de cel puțin 10.000 de tone de lapte crud materie primă sau pentru obținerea de furaje combinate cel puțin 15.600 tone. Dacă stocurile sunt sub aceste valori, grantul se va reduce proporțional.

Peste 1,6 milioane de euro, pentru firmele din Bacău

Schema de ajutor de stat este gestionată, la nivel local, de Direcția pentru Agricultura Județeană (DAJ) Bacău. Potrivit unei situații intermediare emisă de această instituție, deja sunt 10 solicitanți de ajutoare de stat. În total, aceștia au cerut acordarea a peste 1,6 milioane de euro. Mai exact, cinci cereri, cu o valoare cumulată de 1.014.612 euro, sunt depuse de producători de făină, tărâță etc. (cod CAEN 1061), alte patru cereri – 570 283.82 euro – au venit din partea unor fabrici de concentrate și suplimente pentru animale (cod CAEN 1091) și o solicitare – 39.674 de euro – a fost depusă de o fabrică de lapte (cod CAEN 1051). Sprijinul se va acorda până la data de 30 iunie 2023, procedura de aplicare a schemei de ajutor de stat urmând a fi stabilită ulterior, prin ordin al Ministerului Agriculturii.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img