23 noiembrie 2024

Se redeschide mofeta din Slănic Moldova

Mofeta naturală din stațiunea Slănic Moldova va fi redeschisă – a anunțat primarul orașului-stațiune, Gheorghe Baciu. „Deja a fost la noi echipa care a preluat gazul mofetic și cât de curând vom avea și analizele lui – a precizat primarul. Dacă pornim mofeta, aducem capacitatea de tratament la nivelul 1989 în stațiune, după 33 de ani pierduți pentru că cineva a avut interes să facă bani personali din resursele noastre naturale”.

Mofeta este o cabină de tratament cu emanații naturale de gaze, în cea mai mare parte bioxid de carbon (CO2). La Slănic Moldova – citim într-o broșură editată și publicată de Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Cooperarea Activității de Salvamont Bacău – a fost înființată în anul 1976 cu titlu experimental. Ulterior, s-au constatat rezultate benefice în tratarea maladiei hipertonice și a afecțiunilor cardiovasculare asociate: maladia hipertonica, artrite obliterante în toate fazele, boala Raynaud sau acrocianoza.



În Slănic Moldova au fost înființate două mofete, în apropierea izvoarelor 11 și 3. Prima mofetă, rudimentară, a fost pe captarea fostului Izvor 11, a cărui emanație de CO2 se află pe un mamelon de tufuri vulcanice calcaroase, dar care nu au permis modernizarea mofetei, acum abandonată. Mofeta de astăzi se află lângă Izvorul 3 – cea mai importantă sursă de apă minerală și de CO2 liber. Mofeta a fost construită în 1985 și pusă în funcțiune în 1986, cu o capacitate de 40 de persoane.

Aureola mofetică, este dată de prezența tufurilor vulcanice la Slanic Moldova, la 70 km depărtare de lanțul eruptiv al Carpaților Răsăriteni, zonă în care prin fisurile, porii și dislocațiile rocilor din centrul erupției vulcanice își fac loc emanații de bioxid de carbon asociat cu azot și hidrogen.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014