26 noiembrie 2024

Generația copiilor cu telefonul în mână. Sunt copiii de azi în pericol din cauza tehnologiei?

Copii din ziua de astăzi petrec o mare parte a timpului pe tabletă sau telefon, iar asta pare să fie ceva foarte ușor de integrat în cotidianul actual. Toată lumea s-a obișnuit cu acest aspect, chiar dacă unii oameni încă deplâng noul obicei al tinerilor. Această generație a copiilor cu telefonul în mână este, de fapt, generația nativilor digitali care cunosc lumea prin intermediul dispozitivelor și a posibilităților relevate de tehnologie. Subiectul este foarte controversat, iar cei care susțin că dominația tehnologiei asupra tinerilor este pur diabolică au, în realitate, doar o vagă idee despre cât de delicată este problem. Televizorul, tableta, laptopul sau telefonul sunt instrumente absolut necesare astăzi și nu le poți evita. Pe cât de mult bine fac, ele pot fi și nocive, la fel ca orice lucru făcut în exces, iar în cazul copiilor limitele sunt foarte greu de stabilit. Iată câteva aspecte după care să te ghidezi pentru a te asigura că sănătatea copilului nu este pusă în pericol de tehnologie:

Obiceiuri comportamentale și de comunicare



În ziua de astăzi se comunică foarte ușor cu ajutorul tehnologiei. Copii pot interacționa între ei cu ajutorul platformelor făcute special pentru așa ceva sau prin intermediul jocurilor. Ca să te asiguri că îi oferi copilului posibilitatea de a se raporta în mod sănătos la tehnologie, oferă-i o tabletă de la Altex.ro pe care să îi instalezi jocuri ce pot fi abordate în grup. Atunci când are prieteni în preajmă se poate juca alături de ei. Oferă-i mai rar ocazia de a o face singur și mai des atunci când este înconjurat de prieteni. În felul ăsta eviți problemele de comunicare ce pot fi întâmpinate prin izolare într-o lume virtuală.

Manifestarea creativității

Dă-i șansa copilului să îți manifeste creativitatea folosind ceea ce are la îndemână. Dacă ai observat că îi place foarte mult să folosească telefonul sau tableta pentru tot felul de jocuri în care construiește obiecte sau desenează, nu încerca să îl împingi spre a face aceste activități cu obiecte fizice. Caută programe, aplicații sau jocuri care să îi stimuleze treptat interesul pentru activități tot mai complexe din lumea digitală. În viitor, creativitatea bazată pe utilizarea mediului tehnologic va valora mult mai mult. Deja poți vedea această înclinație spre designul grafic sau alte domenii similare.

Dezvoltarea abilităților potrivite

Tehnologia poate pune în pericol capacitatea de a comunica sau relaționa cu alții dacă nu știi cum să îi dirijezi forțele. În cazul copiilor, tot ce trebuie să faci este să îi înveți cum să controleze tehnologia, nu să fie controlați de ea. Aceasta poate dezvolta abilități valoroase pentru viitoarea carieră a copilului tău. Privește cu atenție activitățile sale și încearcă să îți dai seama ce abilități poate dezvolta prin joc. Când vine vorba de programare, IT sau capacitatea de a jongla cu funcțiile calculatorului, copii trebuie încurajați să învețe cât mai multe lucruri pentru a avea un viitor strălucit. Până la urmă tehnologia este viitorul, iar viitorul este al copilului tău.

În concluzie, tehnologia poate pune în pericol sănătatea copilului doar dacă nu ești suficient de abil cât să știi cum să îl ghidezi prin această lume a posibilităților. Cei mici au nevoie de îndrumare pentru o raportare corectă la tehnologie și informație. Fiind generația nativilor digitali, viața le va solicita mult mai multe abilități în acest domeniu, iar tu îți poți pregăti astfel copilul pentru un viitor mai bun.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014