Astăzi, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Bacău s-a semnat contractul pentru cele 3 loturi aferente sectorului Bacău – Focşani ale Autostrăzii A7
Pe 15 martie 2019, au fost începute, în Bacău, lucrările la primul segment de autostradă din Moldova! Cei 16 km- parte din centura ocolitoare a Bacăului- au fost finalizați și dați în folosință în luna august a anului 2021.
«Astăzi, avem certitudinea că se vor construi alți 96 km, aferenți tronsonului Focșani – Bacău, din viitoarea A7 „Autostrada Moldovei”», a declarat președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea.
Acest proiect major de infrastructură rutieră va facilita legătura Moldovei cu sudul țării și va aduce, în mod cert, avantaje economice și dezvoltare întregii regiuni.
Instituția Prefectului – Județul Bacău a găzduit și organizat, la Palatul Administrativ, semnarea contractelor pentru cele 3 loturi aferente sectorului Bacău – Focşani:
Lotul 1: Focșani-Domnești Târg, 35,60 km
Lotul 2: Domnești Târg- Răcăciuni, 38,78 km
Lotul 3: Răcăciuni- Bacău, 21,52 km
„Evident, faptul că același antreprenor – Asocierea Spedition UMB SRL – SA&PE Construct SRL – Tehnostrade SRL- va continua lucrările la acest proiect de infrastructură este o garanție că vom vedea din nou o mobilizare exemplară în șantier, ca și la Centura Bacăului:
Grupul de lucru pe care l-am condus din postura de prefect, în 2019, a lucrat congruent și complementar cu acest constructor. Sunt convins că modelul de bună practică va avea un aport semnificativ, și de această dată, în materializarea acestei investiții. Ca autorități locale, împreună cu instituțiile avizatoare, ne vom mobiliza pentru a îndepărta eventualele bariere administrative din calea acestui obiectiv.
Prezența la acest eveniment a dlui. Marcel Ciolacu- preşedintele Camerei Deputaților, dlui. Sorin Grindeanu– ministrul Transporturilor, conducerii CNAIR, europarlamentarului Dragos Benea, secretarului de stat în M.T. Gabriel Bunduc, parlamentarilor de Bacău & zona Moldovei, precum și a şefilor de instituții deconcentrate, confirmă faptul că autostrada A7- pusă pe hartă, la propriu, de guvernarea social-democrată (2017/2019) – a devenit o certitudine și confirmă determinarea care ne caracterizează în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor de infrastructură”, a mai declarat Valentin Ivancea.
„E meritul unei guvernări PSD de a fi pus pe hartă autostrada A7 – coloana vertebrală a Moldovei; guvernarea social-democrată 2016-2019 a proiectat acest proiect, făcând posibilă scoaterea la licitație a lucrărilor de execuție”, a declarat europarlamentarul Dragoș Benea.
„Revine tot unei guvernări din care PSD este parte și conduce Ministerul Transporturilor să se achite de responsabilitatea implementării acestui proiect de infrastructură majoră care, îndrăznesc să spun, este vital pentru Moldova și spre a „pune cruce” drumului morții – E85 pe care, în contextul conflictului militar din statul vecin, circulația este tot mai greoaie și mai riscantă.
Ceea ce am spus pe 14 martie, odată cu vizita pe care am făcut-o la ministrul Sorin Grindeanu s-a realizat:
Am spus că la mijlocul acestui an vor fi lansate licitațiile pentru execuția lucrărilor pe sectoarele de autostradă Bacău – Focșani & Bacău – Pașcani, lucru care s-a întâmplat începând cu mijlocul acestui an;
Am spus că semnarea contractelor de execuție, odată cu adjudecarea licitațiilor, se va face la Bacău, într-un format care să marcheze așa cum se cuvine acest ambițios proiect de autostradă ce are în ADN-ul său înscris numele PSD. Semnarea s-a întâmplat astăzi – pentru cele 3 loturi aferente sectorului Bacău – Focșani din A7, precum şi pentru contractul de finanțare prin PNRR. Am convingerea că A7 va fi unul dintre puținele proiecte de infrastructură majoră, dacă nu cumva singurul, pe care se va reuşi absorbția integrală a fondurilor europene alocate”, a mai declarat Dragoș Benea.
Acesta a mai spus că scoaterea din amorțire și revitalizarea proiectului autostrăzii A7 se datorează tandemului Marcel Ciolacu – Sorin Grindeanu, iar ritmul ridicat impus de echipa pe care dl. Grindeanu o coordonează la minister arată că echipa social-democrată se ridică la înălțimea responsabilităților presupuse de implementarea, în contratimp, a acestui proiect finanțat prin PNRR și care trebuie să fie finalizat & funcțional până în 2026.