Marile magazine din tot județul au intrat, din nou, în vizorul Protecției Consumatorilor, după ce o serie de plângeri au ajuns pe birourile comisarilor băcăuani. Clienții reclamau, printre altele, diferențe de preț la raft față de casa de marcat. Prin urmare, au fost luate la bani mărunți magazinele aparținând lanțurilor Kaufland, Cora și Profi.
Fructe mucegăite și plante decorative veștede sau chiar uscate
În urma controalelor, s-a constatat că, într-adevăr, comercianții reclamați nu erau deloc în regulă, fiind depistate mult mai multe nereguli, unele foarte grave. Bunăoară, angajații Protecției Consumatorilor au observat că multe dintre legumele și fructele aflate la vânzare prezentau multiple și grave neconformități care nu le-ar fi calificat, în niciun caz, ca alimente bune de consumat, fiind fie depreciate și lipsite de fermitate, fie cu modificări vizibile de aspect sau chiar mucegăite, pătate și deshidratate. În plus, în multe dintre cazuri, aceste produse erau de diferite calibre, însă aveau afișat același preț, ceea ce în limbajul simplu, se înțelege că, practic, clienți erau furați. Mai mult, etichetele nu indicau unele detalii obligatorii și fără echivoc, cum ar fi țara de proveniență. Pe de altă parte, în urma verificărilor s-a mai descoperit și că diverse sortimente de plante aromatice, vândute la ghiveci, dar și flori și plante decorative erau de-a dreptul veștede sau chiar uscate.
Produse expirate
Grav este că, la o privire mai atentă, au fost descoperite și produse alimentare așa-zis proaspete, dar care, în realitate, aveau ambalajul bombat, ceea ce indica faptul că erau, în mod clar, depreciate, etichetele indicând că alimentele aveau data limită de consum. De altfel, comisarii băcăuani au depistat și că unele produse expirate erau depozitate alături de altele aflate în cadrul termenului de valabilitate, și nu în spațiul special amenajat pentru depozitarea produselor neconforme. Peste toate astea, s-a mai constatat și că unele produse congelate prezentau așa-zisul aspect de „arsură de frig” sau de masă compactă, cu acumulări de gheață, indicând că au fost supuse, în mod repetat, unor procese de îngheț/dezgheț.
Jeg și în spațiile frigorifice
Nici agregatele de frig în care erau depozitate alimentele nu erau în regulă. Astfel, unele sau vitrine frigorifice erau necurățate, murdare, cu chederele rupte sau prezentând un lichid neclar în interior ori cu temperatura mai ridicată decât cea prevăzută de producător. În schimb, probleme s-au mai găsit și la camerele frigorifice, acestea având depuneri de gheață, dar și pavimentul murdar. Mai mult, un depozit de produse era neconform igienizat, având ușa defectă (balama ruptă în partea inferioară), la fel și chederele, tot rupte, iar aproape peste tot prezenta urme accentuate de rugină. Tot în spațiul frigorific, s-a mai constatat că, deși acesta era destinat depozitării ouălor și a cărnii de porc, angajații așezaseră ambalaje goale și diferiți suporți metalici.
Amenzi și marfă confiscată
Cert este că, pentru toate aceste neregulile constatate, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 41.000 lei plus 3 avertismente. În plus, comisarii băcăuani au decis oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme, în valoare de circa 7.000 lei. Cea mai aspră decizie a fost închiderea temporară a magazinului Kaufland din zona Autogării Bacău. Dacă nu vor fi remediate problemele constatate de comisarii băcăuani, magazinul va sta cu lacătul pe ușă până la 6 luni de-acum încolo.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.