Primariile se chinuie sa faca rost de bani pentru ajutoare
Legislatia prevede ca beneficiarii de ajutor social (Legea 416/2001), care au un venit net de pana in 155 lei pe fiecare membru de familie, trebuie sa primeasca banii pentru incalzirea cu lemne a locuintei din bugetul primariei. Unele primarii nu au fondurile necesare. Altele, din lipsa de bani, vor plati lunar ajutorul de incalzire, desi legea prevede ca se acorda odata toata suma pentru intreg sezonul rece, la inceputul acestuia. Multe familii sarace nu vor primi bani de incalzire, deoarece nu au dosarul complet pentru aprobarea ajutorului social.
Desi am intrat in sezonul rece, mii de familii care au in case sobe mai au mult de asteptat pana ce vor vedea in mana ajutorul de incalzire la care au dreptul. Si ele sunt dintre cele mai de compatimit, pentru ca traiesc intr-o saracie lucie, astfel ca nu au bani ca sa-si cumpere lemne. Daca, potrivit OUG 70/2011, pentru marea majoritate a familiilor indreptatite la ajutorul de incalzire pe baza de lemne, carbune sau combustibil petrolier, fondurile necesare se asigura de la bugetul de stat, pentru cele nevoiase, care se incadreaza in Legea 416/2001 si au pana in 155 lei venit pe fiecare membru component, banii trebuie alocati din resursele financiare locale. Evident, aceasta prevedere le da mari batai de cap administratiilor locale. Cum incasarile la bugetul local din taxe si impozite sunt in cele mai multe cazuri foarte mici, majoritatea primariilor reusesc cu greu sa adune banii necesari acoperirii ajutoarelor de incalzire.
Banii, cu taraita
Unele primarii din judet nu stiu inca pe ce sume pot miza pentru a face plata ajutoarelor de incalzire, care trebuie finantate de la bugetul local. In comuna Vultureni, 97 de familii sunt beneficiare de ajutor social (Legea 416/2001) si au dreptul si la 58 lei/luna pentru incalzirea locuintei. Asadar, fiecare ar trebui sa primeasca in total, pentru toate cele cinci luni de iarna (noiembrie-martie), 290 lei. Desi nici ele nu au toti banii, alte primarii au gasit o solutie de a iesi din impas. OUG 70/2011 prevede ca plata ajutorului de incalzire pe baza de lemne se face o singura data (pana la 31 octombrie!), la inceputul sezonului rece, dar, din lipsa de bani, multe administratii locale au decis sa-l achite defalcat, adica sa dea cate 58 de lei in fiecare luna, asa cum este si cazul Primariei Motoseni. „Pana anul acesta nu am avut probleme, dar acum este mai greu. Speram sa avem cat mai repede banii. Noi vrem sa dam ajutorul lunar si sa facem prima plata pana la 1 decembrie”, ne-a spus Silviu Sava, viceprimarul comunei Motoseni.
De doua ori pedepsiti de legiuitor
Lucrurile nu stau mai bine nici in comuna Colonesti. Oficial, cu dosare de ajutor social complete si aprobate sunt 66 familii. Dar pe langa acestea mai sunt multe altele foarte sarace. Ele, insa, nu au dreptul la ajutor social pentru ca nu au depus toate documentele necesare. Prin urmare, nu au dreptul nici la ajutor de incalzire, desi se incadreaza in criteriile prevazute de lege. „Sunt cei nascuti dupa 1965, apti de munca, care traiesc la limita subzistentei. Pentru a le aproba ajutorul social, trebuie sa depuna lunar adeverinta ca sunt in evidenta Agentiei de Forta de Munca de la Bacau si ca au urmat ori urmeaza cursuri de formare profesionala. Si acestea, insa, se organizeaza tot in Bacau. Asadar, oamenii trebuie sa se duca acolo pentru adeverinta sau cursuri. Este o distanta de 45 de kilometri si, ca atare, transportul costa mult. Nu au bani, asa ca au fost nevoiti sa renunte la ajutorul social. Daca nu au dosar aprobat pentru acesta, nu pot beneficia nici de ajutor de incalzire.”, a declarat Valentin Mirzac, primarul comunei Motoseni. Si situatii de acest gen se intalnesc in mai toate comunele aflate la distante mari de o agentie (punct de lucru) de forta de munca. Astfel, saracii in cauza sunt condamnati sa rabde de frig.