19 septembrie 2024
OpiniiRomâna pentru toțiGreşeli, dar fotbalistice (II)

Greşeli, dar fotbalistice (II)

Ce este o lovitură liberă directă?

Potrivit aceluiaşi regulament (repetăm: informaţiile sunt cele de la nivelul anului 1984, aşa cum le-am găsit în cartea „Fotbal de la A la Z. Fotbalul românesc de-a lungul anilor”, de Mihai Ionescu şi Mircea Tudoran (Bucureşti, Editura Sport-Turism, pp. 458-459), este acea lovitură liberă din care se poate înscrie un gol direct împotriva echipei care a comis greșeala.



 

Care sunt cele 9 greşeli care-l pot pândi pe un fotbalist?

O lovitură liberă directă se acordă în cazul în care un jucător a săvârşit în mod intenționat una dintre următoarele greșeli:

1 – lovește sau încearcă să lovească cu piciorul un adversar;

2 – pune piedică unui adversar, adică îl face să cadă sau încearcă să-i provoace căderea fie cu ajutorul picioarelor, fie aplecându-se în fața sau în spatele lui;

3 – sare asupra unui adversar;

4 – atacă un adversar în mod violent sau periculos;

5 – atacă prin spate un adversar care nu face obstrucție;

6 – lovește sau încearcă să lovească un adversar sau îl scuipă;

7 – ține un adversar;

8 – împinge un adversar;

9 – joacă mingea cu mâna, adică o poartă, o lovește sau o aruncă cu mâna sau cu brațul (această dispoziție nu se aplică portarului în propria sa suprafață de pedeapsă).

 

Ce este o lovitură de [la] colţ?

Autorii istoriei fotbalului reproduc o secvenţă din regulamentul de joc, unde la articolul XVII se stipulează: „În cazul în care mingea, după ce a fost atinsă ultima oară de un jucător al echipei în apărare, a depășit în întregime linia de poartă fie pe pământ, fie în aer, în afara părții acestei linii cuprinse între stâlpii porții (când este gol), se va executa o lovitură de colț de către un jucător al echipei în atac”. Dintr-o lovitură de colț se poate înscrie direct un gol. Sinonim cu lovitura de colț este cornerul (în engleză, „colț”).

 

Dar o lovitură de pedeapsă?

E lovitura de picior de pe loc dată de un jucător mingii puse pe pământ, pe punctul de pedeapsă (aflat la 11 m față de linia porții), din care se poate înscrie direct un gol în poarta adversă. Se acordă când un jucător al echipei în apărare săvârşeşte intenționat, în suprafața de pedeapsă, una dintre cele 9 greșeli sancționate cu o lovitură liberă directă (regulament, art. XII). Decizia se ia indiferent de poziția mingii în momentul în care a fost comisă greșeala în suprafața de pedeapsă (mingea însă trebuie să fie în joc). Sinonime: lovitură de la 11 m și penalty.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img