26 noiembrie 2024

Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

La nivel internațional, 25 noiembrie marchează „Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”. Totodată, această zi reprezintă și startul celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor, care se desfășoară anual, în perioada 25 noiembrie-10 decembrie, ultima zi marcând „Ziua Internațională a Drepturilor Omului”.

Un sondaj realizat la începutul lunii octombrie de către World Vision România subliniază gravitatea acestei probleme în societatea românească. Sondajul s-a realizat în rândul a 700 de adolescenți, dintre care 65% sunt fete, iar 70% sunt din mediul rural, restul fiind din orașe mici. Conform acestuia, unul din zece adolescenți din comunitățile vulnerabile crede că insistența unui partener de a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este o formă de abuz sexual sau este doar într-o mică măsură. De asemenea, 15% dintre adolescenții respondenți spun că au fost implicați în relații de cuplu în care partenerii îi făceau să simtă că nu sunt suficient de buni. Aceeași cercetare arată că 25% dintre adolescenții respondenți consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său. Alte rezultate ale studiului arată că:
Aproximativ 11% dintre tineri/tinere spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie;
10% au avut parteneri care țipau la ei;
6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau;
3,5% dintre adolescenții chestionați spun că au fost loviți de parteneri în relațiile trecute;
Pe de altă parte, 96% consideră că cineva care își lovește partenerul este agresor.



„Este important ca tinerii și copiii să recunoască toate formele de violență. Este important ca adolescentele să-și poată da seama dacă se află în relații abuzive și să primească consilierea necesară pentru a putea ieși din acele relații. Tinerii au nevoie să știe ce trebuie să facă pentru a preveni să fie victime sau agresori”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
„Primul pas spre o viață fără abuzuri este conștientizarea formelor de violență între parteneri și depistarea precoce a acestora. Odată ce tinerii vor cunoște ce nu este normal să se întâmple într-o relație sau familie se vor apăra, vor cere ajutor, vor ieși din impas. Polițiștii vor participa la sesiunile de informare și vor transmite recomandări antivictimizare și antiinfracționale, vor explica legislația în domeniu și pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă, pentru a se proteja”, a declarat comisar-șef de poliție Stănică Sorin – Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău desfășoară în mod constant activități de informare și prevenire a violenței domestice. În acest an, au fost desfășurate două campanii locale de prevenire a acestui fenomen, „Make-up-ul ascunde urmele, sufletul rămâne rănit!” și „Perechea potrivită nu te bate!. De asemenea, la nivel național este în desfășurare campania „Cere ajutor” și este disponibilă aplicația Bright Sky RO care oferă asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice, persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană. Cetățenii municipiului Bacău pot găsi informații despre acest subiect și în mijloacele de transport în comun, pe monitoarele sau panourile publicitare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014