26 noiembrie 2024

„Maratonul ideilor pierdute”, eveniment cultural la Buhuși

Într-o atmosferă intimizantă, creată chiar de protagoniști, la Biblioteca Orășenească „George Bacovia” din Buhuși a avut loc un interesant „maraton al ideilor pierdute” pe care organizatorii l-au supranumit „Interferențe culturale”. Cinci scriitori băcăuani, dar și din județele Vrancea și Neamț au venit să prezinte cinci cărți proaspăt lansate pe piață de tot atâția autori. Moderatorul maratonului a fost cunoscutul și apreciatul scriitor, ziarist și profesor Ion Fercu. Ziarul Deșteptarea a fost partener media al evenimentului.

La manifestare au venit și alți scriitori și ziariști băcăuani, dar și iubitori de literatură și de eseistică buhușeni, între care și un grup de elevi. Alături de participanți s-au aflat și primarul orașului Buhuși, Vasile Zaharia, viceprimarul Dan Teslariu, șeful Serviciului Cultură și Sport al primăriei, Adrian Păduraru, și președintele Filialei județene a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Dumitru Brăneanu.



Lucrările prezentate au fost cărți de eseuri, de critică și istorie literară, dar și un roman polifonic și un roman polițist de investigații. Iar autorii și cărțile lor au fost Petre Isachi – „Conversații în oglindă cu Mircea Eliade” (vol. II, Exilul-Între farsă tragică și destin), Ioan Holban – „Literatura română de azi. Poezia. Proza” (ed. a III-a), Ștefan Munteanu – „O istorie a opiniilor privind filosofia lui Eminescu” (vol. III), Mihai Stîncaru – „Panopticum la purtător. Eseuri narative. Narațiuni eseistice” și Petru Nica – „InfrActori și InfrAcțiuni”.

Despre aceste cărți, dar și despre altele și chiar despre unele idei și tendințe în literatura română, în literatura și eseistica zilelor noastre, au vorbit scriitorii Ion Dinvale (despre romanul polifonic „Conversații în oglindă cu Mircea Eliade”), Viorel Savin (despre „O istorie a opiniilor privind filosofia lui Eminescu”), Adrian Matei (despre „InfrActori și InfrAcțiuni”), Petre Isachi (despre „Panopticum la purtător. Eseuri narative. Narațiuni eseistice”) și Aurel Ștefanache (despre „Literatura română de azi. Poezia. Proza” și despre cartea lui Cristian Livescu „Un veac de poezie românească”). Chiar și autorii au susținut discursuri despre cărțile lor.

Alte două romane, scrise de nemțeanca Alina Șova (acum aflată în Franța) – „Două linii roșii” (apărută în 2013) și „Oameni la pescuit” (2021) – au fost prezentate de profesorul băcăuan Pavel Șova.

O apreciere asupra sesiunii de prezentare de cărți, dar și a vieții spirituale și culturale de la Buhuși, a fost formulată, la final, de Dumitru Brăneanu. „E o încântare spirituală și una sufletească – a spus președintele Filialei USR. Se vede că, totuși, Filiala Bacău este o școală de literatură, cu scriitori adevărați și critici literari asemenea.” Un rol important în conturarea unui asemenea tablou cultural îi revine, evident, scriitorului și ziaristului Ion Fercu, el însuși autor al unor importante opere de profil. Astfel, „Interferențele culturale” organizate acum au însemnat, în fapt, nu „un maraton al ideilor pierdute”, ci unul al unor idei regăsite și împărtășite auditorului.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014