La mai bine 17 ani de la denominarea monedei noastre naționale, Leul, multă lume mai socotește banii tot după formula veche, adică în milioane și sute sau zeci de mii de lei, deși acum un Leu Nou a luat locul a 10.000 de Lei Vechi.
Însă nu e singura problemă legată de felul în care ne exprimăm vizavi de această monedă.
Zilele trecute am auzit câțiva distinși intelectuali care se minunau de felul în care mulți dintre noi vorbim nu de Lei, când socotim sumele de primit sau de cheltuit, ci de… „Roni”. Pentru că de atunci, din 1 iulie 2005, de la denominare, am văzut în comunicatele de presă ale BNR, în materialele de informare cu privire la denominarea Leului și apoi în multe magazine și pe destule tarifare ciudatul acronim „RON” în loc de „Lei”. De unde până unde noua „denumire”?
Leul românesc nu a fost redenumit prin denominare. S-a schimbat numai codul format din trei litere al monedei, simbol impus de un standard internațional bancar (ISO 417), coduri care nominalizează, toate valutele din lume. Dolarul american este codificat prin USD, moneda europeană actuală prin EUR, lira sterlină prin GBP etc.
Unii românii, însă, mai pontoși sau poate doar mai în necunoștință de cauză au crezut, probabil, că așa se va numi Leul pe mai departe. De aceea vedem pe multe etichete prețuri exprimate în RON nu în Lei, pe internet e și mai mare înghesuială de RONI, iar unii chiar vorbesc… în RONI și nu în Lei.
Dar, de unde RON și nu altfel? Cum spuneam, standardul bancar internațional folosește pentru denumirea Leului nostru codul RON, care înseamnă Leul Nou, adică cel actual. Până pe 1 iulie 2005 acest cod era ROL, adică Leul Vechi. În fiecare cod de acest fel, primele două litere reprezintă țara din care provine moneda, iar ultima literă este inițiala monedei naționale. Deci, Ro de la România, L de la leu. Însă, pentru că a avut loc denominarea, la noi ultima literă a devenit N, de la nou, adică Leul Nou.
În Uniunea Europeană, cele mai multe state folosesc moneda cu simbolul EUR, dar care chiar așa i se și spune – Euro. Altfel, nicăieri nu se numesc banii folosind simbolurile bancare. Nu spunem, de exemplu, pentru dolarul SUA „usede”.
Evident, puțini știu de ce moneda României se numește „Leu”. Dar aceasta e o altă problemă.