Până la sfârșitul lunii, firmele care transportă mărfuri și persoane pot cere de la stat sprijin de până la 400.000 de euro. Ajutoarele se acordă pentru combustibilul folosit în activitatea economică a transportatorilor. Măsura are ca scop atenuarea efectelor economice generate de conflictul armat din Ucraina.
Schema de ajutor de stat poate fi accesată pentru combustibilul achiziționat cu până la 30 de zile înainte de publicarea în Monitorul Oficial a HG 667/2022 – adică începând din 23 aprilie 2022. Astfel, pentru combustibilii achiziționați în trimestrul al doilea, cererile au putut fi depuse în perioada 1 – 15 iulie, iar pentru trimestrul al treilea, solicitările de subvenții s-au depus în perioada 1 – 15 octombrie. Acum, mai pot fi depuse cererile pentru trimestrul patru, termenul final expirând pe 30 noiembrie. Solicitările se fac prin intermediul sistemul informatizat de administrare a schemei de ajutor de stat, administrat de Autoritatea Rutieră Română (ARR). Pentru a putea face acest demers, cei interesați mai întâi trebuie să-și creeze conturi de acces pe platforma ARR. Abia ulterior se depun solicitările, corect și complet întocmite și semnate olograf sau electronic, inclusiv documentele justificative. Cererile vor fi soluționate, în maximum 30 de zile lucrătoare de la depunere, în ordinea înregistrării lor. Atât solicitările, cât și documentele justificative sau alte acte trebuie păstrate timp de 10 ani, pentru a putea fi, eventual, verificate de autorități, în caz contrar beneficiarii riscând sancțiuni cu amenda.
Cât este subvenția
Potrivit normativului, baza pentru obținerea ajutorului de stat o reprezintă cantitatea în litri alimentată efectiv. În plus, operatorii economici eligibili pot solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deţinute în cursul trimestrului pentru care se solicită compensarea. Astfel, un transportator poate să obțină un ajutor de 50 de bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar nu mai mult de 400.000 de euro (echivalentul în lei). Toate valorile utilizate sunt în valoare brută, înainte de deducerea taxelor și impozitelor. Banii vor fi virați prin virament, în contul bancar din România (pentru transportatorii străini stabiliți în alte state ale UE) sau în contul de la Trezorerie (pentru transportatorii stabiliți în România). În total, se estimează că peste 3.000 de companii vor beneficia de acest ajutor.
Cine sunt beneficiarii
Vor putea avea acces la această schemă de ajutor transportatorii (fără probleme financiare) care dețin o licență comunitară eliberată în România sau în alte state membre ale UE și care au cel puțin un vehicul eligibil. Ajutorul de stat se acordă pentru combustibilul folosit în transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone, îm transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată ce depășește 3,5 tone, dar nu mai mult de 7,5 tone, precum și în transportul rutier de mărfuri național și internațional contra cost, cu ajutorul unor autovehicule sau combinaţii de vehicule destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată ce depăşeşte 2,5 tone, dar nu mai mult de 3,5 tone. Totodată, beneficiari sunt și firmele din transportul de persoane regulat și ocazional, inclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3.