S-au jucat 18 etape din sezonul regular al SuperLigii, iar clasamentul are un lider pe care puțini îl anticipau înainte de startul sezonului. Farul Constanța (41 de puncte) a avut un parcurs remarcabil și va rămâne lider până la reluarea campionatului, chiar dacă CFR Cluj (34 de puncte), echipa de pe locul secund, ar câștiga cele două restanțe, cu FC Hermannstadt și cu FCSB. Pe locul al treilea este Rapid (33 de puncte).
Potrivit unui site specializat pe clasamente fotbal, echipa lui Gheorghe Hagi are șapte victorii și două remize pe teren propriu, având un golaveraj de 16-4. În același timp, „rechinii” sunt pe primul loc și în clasamentul meciurilor jucate pe teren străin, cu cinci victorii, trei egaluri și o înfrângere, golaveraj 17-10. Așa cum se poate observa, Farul „se simte bine” atât acasă, cât și în deplasare, abordând același stil ofensiv.
Marele câștig din acest sezon este Denis Alibec. Atacantul adus de la Kayserispor a marcat 6 goluri în prima parte a campionatului, fiind urmat în topul golgheterilor de Alexi Pitu (4 goluri), Constantin Grameni, Louis Munteanu și Gabriel Torje (3 goluri). Ultimii doi au venit tot în debutul acestui sezon. Farul le-a învins cu 3-1 pe CFR (în deplasare) și pe FCSB (acasă) în două etape succesive. Cu toate acestea, nu dobrogenii sunt principalii favoriți pentru cucerirea titlului, potrivit cotelor afișate de bookmakeri. Farul este doar a doua favorită.
CFR se bazează pe organizarea defensivă
Prima favorită să termine pe primul loc în SuperLigă la finalul Play-off-ului este campioana ultimelor cinci ediții. CFR Cluj a adunat puține puncte în prima parte a sezonului, echipa antrenată de Dan Petrescu intrând mai greu în ritm. Rezultatele slabe (0-1 cu FC Botoșani, 1-3 cu FC U Craiova, 1-1 cu UTA) au fost puse și pe seama faptului că ceferiștii au odihnit dintre titulari în perspectiva partidelor din cupele europene.
Treptat, jucătorii folosiți în campionat s-au ridicat la nivelul titularilor din cupele europene, iar punctele au început să se adune în contul echipei clujene. Nu au lipsit momentele încordate, Petrescu fiind amenințat cu demiterea, sau amenințând el cu plecarea. În cele din urmă, calificarea în primăvara Conference League a adus liniștea în Gruia. Obiectivul european este îndeplinit, așa că dubla cu Lazio este fără presiune pentru CFR, care se poate concentra pe campionat. Echipa care este acum pe locul secund are forța să își apere titlul cucerit în sezonul 2022-2023, principalul atu fiind buna organizare defensivă.
FCSB are o mare problemă
FCSB a început sezonul ca a doua favorită, apoi a căzut pe locul al patrulea, după ce s-a zbătut multe etape în subsolul clasamentului. Cele șase victorii din ultimele șapte runde au adus-o pe echipa lui Gigi Becali pe locul trei în topul favoritelor. „Roș-albaștrii” sunt pe val după plecarea lui Nicolae Dică, antrenor care se pare că pierduse vestiarul. Marea problemă rămâne defensiva, fundașii gafând aproape la fiecare meci. În schimb, echipa stă foarte bine de la mijloc în sus, cu Darius Olaru, Edjouma, Octavian Popescu, Andrei Cordea, Andrea Compagno sau Bilel Omrani.
Rămâne de văzut cine va fi antrenorul celor de la FCSB pentru restanțele cu FC Botoșani și cu CFR Cluj. Jucătorii vor ca „interimarul” Pintilii să rămână antrenor principal, însă acesta nu are licență Pro și va trebui să colaboreze cu un alt tehnician.
Rapidul se bazează pe meciurile de acasă
A patra favorită pentru câștigarea campionatului este Rapidul. Elevii lui Adrian Mutu au obținut rezultate peste așteptări în acest sezon. Giuleștenii impresionează prin determinare, dar, spre deosebire de Farul, nu dublează succesele de pe teren propriu cu puncte aduse din deplasare. O altă vulnerabilitate este că echipa stă prea mult în Cristian Săpunaru, fundașul central în vârstă de 38 de ani contribuind decisiv și la acțiunile ofensive în ultimele runde.
Până la reluarea SuperLigii, pariorii români pot miza pe meciuri de mâine, care se joacă în alte competiții.