21 ianuarie 2025

Alimente și bani pentru nevoiași

Familiile și persoanele singure nevoiașe vor primi, până în Ajunul Crăciunului, nu numai un ajutor financiar, ci și pachete consistente cu alimente. Zilele trecute, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că a început deja (în 9 noiembrie) distribuirea pachetelor cu 25 kilograme de alimente, pentru persoanele și familiile aflate în situații de dificultate.

La acest tip de ajutor au dreptul pensionarii și beneficiarii de indemnizațiile prevăzute de anumite legi speciale, precum și persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare totale nete proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei. Același drept îl au și familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere și cele monoparentale, ale căror venituri nete lunare pe fiecare membru component se situează sub 600 lei, precum și cele care sunt beneficiare de ajutor social (Legea 416/2002).



Fiecare pachet va conține 5 kg de făină albă de grâu, 4 kg de mălai, 2 pungi (400 g fiecare) de paste făinoase, 4 l ulei, 2 kg zahăr, 4 kg orez, 5 cutii (300 g) de conserve din carne de vită, 3 cutii (300 g) de conserve din carne de porc, 5 cutii (200 g) de pate de porc, 2 borcane (720 ml) de compot de fructe, 1 borcan (360 g) de gem și 1 borcan (360 g) de gem dietetic.

Pe lângă acest sprijin alimentar, categoriile de populație menționate mai sus vor primi și în 2023, o dată la 2 luni, vouchere în valoare de 50 euro, adică 250 lei, sumă care, de asemenea, va putea fi utilizată pentru achiziționarea produselor de bază. Marea majoritate dintre familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social (între 149 lei și 554 lei, în funcție de numărul copiilor aflați în întreținere), primesc și alocație de susținere familială (79-450 lei), dar și alt tip de spijin.

Prin urmare, multe dintre ele ajung să depășească plafonul de 1.500 lei ca venit. Așa stând lucrurile, pensionarii care depășesc cu puțin acest plafon sunt nemulțumiți că Guvernul consideră că ei cu venitul lor pot să-și asigure toate cele necesare traiului, și nu au nevoie de niciun sprijin.

Printre cei nemulțumiți se numără și Maria T., pensionară din Dărmănești. Iată ce ne-a declarat ”Eu am o pensie de 1.150 lei, pentru 28 de ani vechime în muncă. Pe lângă pensie mai primesc și o indemnizație de 380 lei, pentru că tatăl meu a fost prizonier la ruși, după 23 august 1944. Așadar, am un venit total de 1.530 lei. Deci nu beneficiez de niciun ajutor pentru că depășesc plafonul cu 30 lei! Ce pot eu cumpăra cu 30 lei?

Este drept ca alții care au lucrat mult mai puțin să primească în plus și bani, și alimente, iar cei care au muncit o viață să fie lipsiți? Eu nu am aceleași nevoi ca ei? Să le dea și lor, dar guvernanții ar trebui să se gândească și la noi!”.

Din județul Bacău, se estimează că aproape 100.000 familii și persoane singure vor beneficia de alimente și vouchere. Dintre beneficiari, nu mai puțin de 37.559 pensionari trăiesc din indemnizația socială de 1.000 lei, ei având dreptul la o pensie mai mică decât această sumă, pentru că au un stagiu de cotizare (vechime) redus.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img