Majoritatea băcăuanilor nu își asigură împotriva dezastrelor cel mai valoros bun pe care îl dețin – casa. Clienții firmelor de asigurare au rămas doar tinerii care-și iau locuințe prin „Prima casă” și bătrânii de pe la țară.
Introduse în urmă cu mai bine de zece ani, asigurările obligatorii împotriva dezastrelor naturale a locuințelor – cutremur, alunecări de teren şi inundaţii – nu sunt deloc o prioritate pentru băcăuani. Chiar și în contextul actual în care, în țară, în ultimele zile, a avut loc o serie întreagă de cutremure de pământ, cel mai recent de intensitate destul de mare – 5,3 pe scara Richter.
Munca în zadar
Potrivit statisticilor realizate periodic de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), în fiecare an, se înregistrează cam același număr de locuințe asigurate de proprietari. Astfel, cel mai recent raport, întocmit la nivelul lunii octombrie, relevă că, în tot județul, existau 43.286 de locuințe asigurate în baza unei polițe PAID. Dintre acestea, 28.353 sunt în mediul urban, iar 14.751 la sate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de exemplu, când erau asigurate 42.708 de locuințe, se constată o usoară creștere, de peste 1,3 %. Diferențe în plus se constată la orășeni, unde 943 (circa 6,6 %) dintre aceștia s-au alăturat celor care au grijă față de cel mai prețios bun din gospodărie, locuința în care-și duc traiul zilnic. În schimb, 547 dintre proprietarii de case din zona rurală au renunțat la a-și mai asigura imobilele împotriva dezastrelor naturale. „La țară, în primii ani, când apăruseră polițele obligatorii pentru locuințe, pe la primării, era câte un funcționar care mai făcea un ban în plus, convingând oamenii să-și asigure casele. Acum, cel mai probabil, acei funcționari nu mai există pe-acolo, și nici alții interesați să încheie polițe PAD. Pentru că, azi, nu se mai acordă comisioane. Nici nouă, brokerilor, nu ne mai convine să facem polițe PAD, în condițiile în care, pentru fiecare asigurare, primim … 1 leu. Or, cu banii ăștia nu ne plătim nici hârtia pe care o folosim la poliță, nici cerneala. Ca să nu mai spun că leul ăsta mai este și impozitat de stat. E o muncă, practic, ne plătită”, sune Gina Bujor, broker în asigurări. Pe de altă parte, la țară, doar bătrânii sunt cei care-și mai asigură casele. De altfel, ei solicită poliță PAD atunci când ajung la primărie pentru a-și achita impozitele.
Asigurarea casei, imposibilă fără PAD
Să mai spunem că, în județ, există în jur de 285.948 de locuinţe, dintre care aproximativ 67.000 numai în municipiul Bacău. Raportat la numărul total de polițe PAD care sunt valide în prezent, rezultă că puțin peste 15 % sunt protejate de riscurile unui eventual dezastru natural. „Nu e niciun secret. La oraș, s-au încheiat mai multe asigurări PAD pentru că, atunci când iei un credit imobiliar, ești obligat să faci și o poliță din asta obligatorie”, spun brokerii în asigurări. De altfel, nici companiile de asigurări nu mai au voie să încheie o asigurare facultativă pentru o locuință, dacă nu există încheiată, în prealabil, o asigurare obligatorie de tip PAD. Prevederea este cuprinsă într-un paragraf introdus în legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor. Practic, societățile de asigurări sunt obligate să verifice dacă proprietarul unei locuinte, care vine să-și facă o asigurare facultativă, are și una obligatorie. Nerespectarea acestei reguli constituie contravenție și este sancționată de lege.
Amenzi și nu prea
De reținut că, potrivit legii, proprietarii care nu și-au asigurat locuințele, încheind o poliță obligatorie PAD, pot risca amenzi de 100 până la 500 de lei. Însă, niciun primar nu a luat o astfel de decizie, de când au apărut polițele obligatorii pentru locuințe. „Dincolo de faptul că primarii nu vor să-și atragă antipatii din partea electoratului, pierzând astfel voturi, s-a constatat că este chiar dificil să le aplici amenzile. Pentru a deveni contravenție, fapta trebuie să îndeplinească niște condiții. Prin urmare, primarii ar fi putut să ajungă să fie chemați în judecată și, la final, obligați să anuleze amenzile. Gândiți-vă că discutăm despre imobile, nu despre mașini, și, atât timp cât nu deranjează pe nimeni, nu ai cum să îl amendezi pe proprietar. Casele rămân pe loc, nu e ca în cazul mașinii care oricând poate lovi o altă mașină, provocându-i daune”, spun specialiștii în asigurări. Mai reținem și faptul că legislația prevede asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale și a caselor care nu sunt locuite, pentru care proprietarul plătește impozite la primărie. În schimb, locuințele aflate în clădiri cu risc seismic clasa I nu pot fi asigurate prin polița PAD, decât după ce imobilele au fost consolidate.
Asigurările obligatorii a locuinţelor – PAD costă 20 euro, în cazul locuinţelor tip A, făcute din din beton armat, metal sau lemn (în caz de dezastru, proprietarul putând primi despăgubiri de maximum 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B, din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic (suma asigurată este de 10.000 euro).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.