26 noiembrie 2024

Centenarul – un continuum

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău a ţinut să acorde atenţia cuvenită împlinirii a 100 de ani de la începerea reconstrucţiei Şcolii din Mănăstirea-Caşin (la 29 septembrie 1922) şi a aceluiaşi număr de ani de la încoronarea suveranilor Marii Uniri (la 15 octombrie).

Le-a adunat într-o singură zi – 4 noiembrie –, în baza unui parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Regina Maria” (sub genericul ştiut al „Conexiunilor culturale”) şi a colaborării cu Primăria comunei. Gazdele au demonstrat că deţin priceperea de a respecta valorile spirituale naţionale, alcătuind un program de zile mari, ocazionat de apropierea de data de 5 noiembrie, ziua ivirii pe lume a lui Mihail Sadoveanu.



Un medalion vorbit al celor dintr-a VIII-a, o scenetă după povestirea „Domnuʼ Trandafir” (de notat: toate rolurile din cele 20 de minute au fost învăţate pe de rost de elevii-actori), o suită de dansuri moldoveneşti ale „Muguraşilor mănăstireni” au adus aprecierile oaspeţilor (Feodosia Rotaru, Olguţa Pâţu), dar şi ale primarului, dna Adriana Enache. Actorul Florin Zăncescu, managerul C.J.C.P.C.T., a lăudat coordonarea programului de către directoarea Şcolii, Felicia Iordache, împreună cu cadrele didactice, după care a recitat o „Amintire de toamnă”. „Câte toamne au plecat? Câte toamne au rămas?” se întreabă poetul Ion Stoica.

Nouă ne-a revenit datoria de a prezenta două file din dosarul Şcolii Primare de Băieţi din comuna Mănăstirea-Caşin pe anul 1922-1923, aflat la Arhivele Statului Bacău. Prima, datată 26 sept. 1922, e un anunţ: „Vineri 29 a.c.[,] Dl Ministru al Instrucţiunii Publice, la oarele 6 după-amiază, va fi în Mrea Caşin pentru a pune peatra fundamentală la noul local de şcoală ce se clădeşte. Vă rog să-l întâmpinaţi cu elevii şcoalei Dstră. Revizor şcolar, Mihailescu”.

A doua (din 27 sept.) este o adresă către dirigintele Şcolii: „Cu prilejul trecerei Dlui Ministru [al] Instrucţiunii Publice pe la localurile de şcoală puse în construcţie, toţi învăţătorii de la şcoala Dstră şi cele vecine, împreună cu elevii [,] vor lua parte la centru [,] unde se [va] face solemnitatea punerei petrei fundamentală, în haine naţionale[,] cu drapelul şcoalei şi buchete de flori”. Dirigintele Şcolii, Constantin Beloiu, a condus exemplar întreaga acţiune. Am conchis cu toţii că merită continuată cercetarea istoricului şcolii şi al satelor din comună.

foto Amedeo Spataru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014