27 noiembrie 2024
HomeActualitateCulturăPăcală, la Teatrul Bacovia

Păcală, la Teatrul Bacovia

Teatrul Municipal „Bacovia” anunță în weekendul 29 și 30 octombrie 2022, premiera spectacolului PĂCALĂ.



Este o dramatizare de Ciprian Huțanu, după Isprăvile lui Păcală, de Petre Dulfu (1894). Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Mihai Chihaia, Andreea Sandu, Marlene Duduman, Ilinca Istrate, Alexandru Bodron, Tiberiu Gabor Bitere, Andi Andriucă. Figurație: Adrian Costraș, Liviu Pastur, Cătălin Moisă

Regia artistică este semnată de Ciprian Huțanu, care se întoarce astfel, la Teatrul Bacovia pentru a treia colaborare, după spectacolele „Hainele cele noi ale împăratului” și „Motanul încălțat”. Scenografia și păpușile sunt realizate de talentata Tomos Tunde (asistent scenografie: Pal Daniel), muzica: Călin Ionce, coregrafia: Radu Alexandru și lighting design: Adrian Buliga.

„Propun un spectacol într-o viziune în care, doresc să cred, tradiționalul și modernul se întâlnesc într-un moment fericit. Textul păstrează, în linii generale, firul narativ propus de Petre Dulfu („Isprăvile lui Păcală”, 1894) și mai ales parfumul poetic al snoavelor populare, moștenite de la părintele literar al lui Păcală. Varianta dramatică pe care o semnez este însă semnificativ revizuită, adaptată pentru publicul contemporan. Astfel, filonul muzical tradițional se asociază cu rimul modern, ia străveche a țăranilor îmbrățișează păpușa tip Muppet, patina arhaică a decorului e reevaluată de eclerajul epocii moderne.
Dincolo de orice artificii estetice, propun o comedie savuroasă, un „Păcală” care să reflecte arhetipul flăcăului năzdrăvan, detașat de orice frici și dogme sociale. Trupa băcăuană, deși încă limitată numeric, îmi e atât de bine cunoscută, încât cred că am găsit pentru fiecare actor din distribuție legătura ideală cu spectacolul. Cred că am câștigat și doi colaboratori noi pentru echipa mea, odată cu această montare – scenografa Tomos Tünde și tânărul coregraf Radu Alexandru, pe lângă reîntâlnirea cu compozitorul Călin Ionce și lighting designeul Adrian Buliga”, declară regizorul Ciprian Huțanu.

Spectacolele au loc de la ora 11.00. Biletele au fost puse deja în vânzare la agenția de bilete și online, pe site-ul instituției.

Scurtă biografie:

Ciprian Huțanu are 45 de ani este licențiat în regie, actorie și teatru de animație la Universitatea Națională de Arte „G.Enescu” Iaşi. A urmat un stagiu de perfecționare profesională la Institutul Internațional de Marionete din Praga (2001), actor (2001-2002). Este membru fondator și președinte al Companiei de Teatru „Synchret” Iași – companie de teatru experimental înființată în 2002. Din 2003 este titular la catedra de arta teatrului de animație (UNAGE Iași), ocupând în prezent postul de profesor universitar. Este Doctor în Teatru și a publicat mai multe studii științifice în domeniul teatral, două volume dedicate artei de animație și a coordonat mai multe workshop-uri și seminarii de arta teatrului de animație, în România și în străinătate.



Alte titluri
Alte titluri

Swimathon Bacău 2024: Împreună facem valuri pentru comunitate

Fundația Comunitară Bacău găzduiește la Bazinul de Înot Bacău...

UN NEPOT AL LUI IVAN CEL GROAZNIC PE TRONUL MOLDOVEI

              Într-o perioadă în care relațiile României cu Rusia cunosc...

Ultimele știri

spot_img