2 noiembrie 2024

Bani de la stat pentru construirea de stâne, în zona montană

HomeActualitateEconomieBani de la stat pentru construirea de stâne, în zona montană

Bani de la stat pentru construirea de stâne, în zona montană

Locuitorii din zona montană pot cere de la stat fonduri nerambursabile pentru a înființa stâne noi, dar și centre de colectare a laptelui sau centre de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale. Scopul este menținerea populației active la munte, dar și asigurarea de produse de calitate consumatorilor. Banii pot fi ceruți până pe pe 21 noiembrie 2022.

Din această săptămână, fermierii băcăuani din zona montană se pot înscrie online pentru noi fonduri nerambursabile acordate de stat. Sumele sunt asigurate de trei programe de finanțare, derulate prin Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM), subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Scopul declarat al programelor vizează atât stimularea investițiilor cu capital românesc, ceea ce conduce la crearea de locuri de muncă și menținerea populației active în zona montană, cât și susținerea producătorilor autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate. În total, sunt puse la dispoziție 45 de milioane de euro, bani care pot fi folosiți pentru investiții în producție. Astfel, se vor plăti bani nerambursabili pentru înființarea de stâne în zona montană, înființarea de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, precum și pentru înființarea centrelor de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană. „Toți cei interesați trebuie să știe că principiul după care funcționează accesarea programelor este «primul venit – primul servit», din acest motiv MADR încurajează rapiditatea în depunerea proiectelor. Cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, iar plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023”, au precizat reprezentanții MADR. Înscrierile se fac pe https://anzm.afir.info/Utilizator/Deconectat/UserExtern, sesiunea urmând a se încheia pe 21 noiembrie 2022, ora 23:59.



Bani pentru cumpărarea terenului și a instalațiilor solare de producere a energiei electrice

Celor care vor să-și facă stâne noi, statul le va acorda bani gratis pentru construirea de adăpost pentru animale, adăpost pentru crescătorii de animale și a unui spațiu pentru prelucrarea laptelui. Atenție, prin proiect nu poate fi înființată doar una dintre aceste componente, ci neapărat toate trei. Printre altele, se acordă finanțare pentru plata unei părți din terenul achiziționat, inclusiv pentru  sistemele de producție și utilizare on-grid și off-grid a energiei electrice cu putere maximă de 5 kwp și/sau a apei calde din surse regenerabile (solară, eoliană, valorificarea energetică a biomasei, geotermală). Beneficiarii pot realiza construcția stânei montane și în regie proprie, parțial sau integral, cu respectarea legislației în vigoare din domeniul construcțiilor (angajare de diriginte de șantier, obținerea de autorizații de construcții, proiecte tehnice etc). În acest caz, sunt eligibile și cheltuielile cu materialele,  rambursarea făcându-se în baza documentelor justificative. În schimb, nu vor fi decontate cheltuielile cu manopera și transportul materialelor.

Cine poate cere banii de la stat

Valoarea proiectelor diferă în funcție de tipul de investiție care se realizează. În cazul celor care vor solicita bani pentru a înființa un centru de colectare, statul oferă o finanțare nerambursabilă ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă. Celor care doresc să înființeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finanțării este de 50%. Se pot accesa fonduri nerambursabile de minimum 75.000 de lei până la maximum 150.000 de lei, în cazul celor care vor să-și facă stâne, sau 540.000 de lei, în cazul celor care țintesc să înființeze centre de colectare a ciupercilor, a fructelor de pădure etc. Beneficiari ai Programului de investiţii pot fi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, dar și grupurile de producători, cooperativele agricole sau persoanele juridice, inclusiv cele care desfășoară activități în agricultură și/sau industria alimentară. Condiția este ca toți aceștia să fie crescători de animale, respectiv producători de fructe de pădure, ciuperci şi/sau plante medicinale, să își desfășoare activitatea în zona montană și să acceseze investiții o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri
Alte titluri

Poșta a început, astăzi, distribuirea pensiilor pentru luna noiembrie

Compania Națională „Poșta Română” a început, astăzi, distribuirea drepturilor...

Bărbat împușcat în cap, în stare critică la Spitalul Județean de Urgență

Într-o seară de joi care părea liniștită, ora 21:45...

Ultimele știri