Zilele trecute, Legea 53/2003 a fost modificată în favoarea angajatului, prin introducerea unor noi reglementări (Legea 283/2022) în domeniul relațiilor de muncă. Astfel, apare o nouă noțiune juridică, în cadrul raporturilor de muncă dintre angajat și angajator, și anume ”victimizarea”.
Aceasta este definită ca fiind orice tratament advers, venit ca reacție la o plângere sau o sesizare a organelor competente, respectiv la o acțiune în justiție cu privire la încălcarea drepturilor legale sau a principiului tratamentului egal și al nediscriminării.
Pentru această faptă angajatorul poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 lei. Modelul-cadru al contractului individual de muncă s-a schimbat în acest sens, iar noua formă va fi publicată în maximum 30 zile. Totodată, au fost introduse noi obligații referitoare la informarea salariaților.
Printre altele, salariatul trebuie să fie informat cu privire la: locul sau locurile de muncă și dacă deplasarea între ele va fi decontată, suportarea de către angajator a asigurărilor medicale private și/sau a contribuțiilor suplimentare la pensia facultativă, dacă acordă o astfel de facilitate etc.
O altă noutate constă în faptul că orice salariat are dreptul să lucreze la același sau la angajatori diferiți, în baza unor contracte individuale, fără suprapunerea programului de muncă, acesta putând fi individualizat. O altă modificare se referă la faptul că la stabilirea duratei concediului de odihnă nu se scad perioadele de incapacitate temporară de muncă, precum și cele de concediu de maternitate, paternal, de risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav și de îngrijitor. Concediul de îngrijitor a fost introdus acum și are ca durată 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
Angajatorul este obligat să-l acorde salariaților care au în îngrijire o rudă ori o persoană ce locuiește în aceeași gospodărie și care are probleme medicale grave. În cazul în care refuză, el va fi sancționat cu amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 lei.
Nu în ultimul rând, în Codul Muncii a fost introdusă prevederea potrivit căreia angajații au dreptul să absenteze de la lucru maximum 10 zile lucrătoare în cazul unei situații de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a lui. Salariații în cauză îl vor informa în prealabil pe angajator, iar ulterior vor recupera cele 10 zile nelucrate. În același timp, a fost modificat și Codul Administrativ în sensul că funcționarii publici vor putea lucra, în anumite condiții, și în regim de telemuncă, maximum 5 zile pe lună.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.