Pericolul din vaccin
Vaccinul impotriva tuberculozei, cumparat din Danemarca, da reactii adverse grave la unii bebelusi. Ministerul Sanatatii a anuntat ca s-au inregistrat peste 200 de astfel de cazuri la nivel national. Si in judetul Bacau, mai multi copii au ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) dupa ce au fost vaccinati impotriva tuberculozei cu vaccinul de import.
Dupa mai multe luni in care imunizarea copiilor impotriva tuberculozei s-a intrerupt, din cauza lipsei vaccinului, aceasta s-a reluat, dar cu probleme grave pentru micuti. Asa cum a anuntat Ministerul Sanatatii, peste 200 de copii au ajuns la spitalele de pneumoftiziologie cu reactii dupa vaccinare. In evidenta Directiei de Sanatate Publica Bacau (DSP) au intrat 5 astfel de cazuri. „Au fost copii cu adenopatie axilara (umflarea ganglionilor, n.r.), cu colectie purulenta, a declarat dr. Anca Dancau, sef compartiment Epidemiologie la DSP Bacau. Toti au ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie.” Dr. Anca Gheonea, medic pneumolog, ne-a declarat ca aceste cazuri de reactie au aparut imediat ce s-a reluat vaccinarea, de aceasta data cu vaccin din Danemarca. „Probabil ca este mult mai puternic decât ce se producea la noi in tara. Eu sunt in acest spital din 1995 si nu am avut niciun caz de reactie adversa la vaccinul BCG produs la noi an tara.” Dr. Dragos Ungureanu, medic pneumolog, ne-a declarat ca bebelusilor cu reactie post-vaccin li se administreaza un tratament cu trei medicamente antitubercolitice. „Parintii copiilor trebuie sa urmareasca, dupa ce micutilor li se administreaza vaccinul, fenomenele locale. Sa le palpeze ganglionii de pe marginea gâtului, de deasupra claviculei si de la subrat.” Daca observa modificari, parintii trebuie sa sa se adreseze medicului pediatru, de unde, in cazul in care se confirma reactia la vaccin, vor fi dirijati catre Spitalul de Pneumoftiziologie. Administrarea vaccinului BCG, impotriva tuberculozei, a devenit o problema dupa ce linia de productie a Institutului Cantacuzino, din Bucuresti, a fost inchisa, in 2010. Dupa câteva luni, s-a declansat criza de vaccin. Sincopele in aprovizionare au determinat sistarea vaccinarii (prima doza se administreaza imediat dupa nastere). Dupa luni de criza, in luna august a acestui an, DSP Bacau a primit 15.000 de doze din vaccinul achizitionat, rpin licitatie, din Danemarca.
Reactia adversa la vaccinul BCG este tuberculoza ganglionara. Copiilor li se administreaza un tratament cu trei medicamente anti-TBC, durata acestuia fiind de 6 luni, exact ca in cazul oricarei forme de tuberculoza. Ministerul Sanatatii a cumparat 588.000 de doze. Aseara, ministerul a anuntat sistarea vaccinarii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.