Pentru anul viitor, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pregătește o amplă campanie de angajări, cu precădere în structurile din teritoriu subordonate instituției. Prin aceasta, se dorește eficientizarea procesului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, dar și întinerirea personalului Fiscului.
În total, ar fi aproape 1.500 de posturi vacante, în prezent, blocate de decizia de a se suspenda (cu unele excepții), până la sfârșitul anului, orice angajare în sistemul public. De altfel, de ani de zile, ANAF s-a tot confruntat cu o acută lipsă de personal, atât din cauza blocării angajărilor, cât și a tăierii posturilor neocupate. Cel mai probabil, concursurile de recrutare în noua campanie anunțată de Fisc vor începe în primul trimestru al anului viitor. Accentul se va pune pe angajarea de personal în administrațiile din teritoriu ale Fiscului.
Test grilă și interviu înregistrat
Interesant este că, pentru aceste concursuri, reprezentanții ANAF pregătesc o metodologie nouă, respectiv un test grilă și un interviu înregistrat. La nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Bacău și unitățile subordonate, există 371 de salariați, funcționari publici și personal contractual, număr considerat suficient de către conducerea structurii județene. „În eventualitatea organizării unor concursuri de recrutare în anul 2023, se va efectua o analiză asupra oportunității ocupării posturilor vacante din cadrul AJFP Bacău prin concurs de recrutare, ținându-se cont de încadrarea instituţiei în fondurile bugetare alocate în anul 2023 pentru cheltuielile cu personalul”, ne-au transmis cei de la Compartimentul de Comunicare, Relații Publice și Mass Media din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași. Cert este că nevoia de personal se resimte la nivelul întregului aparat fiscal, în condițiile în care presiunile determinate de creșterea eficienței colectării de venituri la bugetul statului sunt din ce în ce mai mari. Or, deficitul de personal (chiar și o schemă de angajați, aparent completă), impactează major interacțiunea Fiscului cu contribuabilii.
Personal îmbătrânit și candidați slab pregătiți
În încercarea de întinerire a instituţiei, Fiscul a mai început, vara trecută, să angajeze personal nou, în special în aparatul central, la regionala București și la direcția de mari contribuabili (DGAMC), pentru această toamnă fiind programate, inițial, angajări și în structurile județene din țară (suspendate până pe 31 decembrie). Și asta în condiţiile în care majoritatea personalului este destul de îmbătrânit. Potrivit unei statistici făcute la nivel de instituție, 40% dintre angajaţii Agenției Naționale de Administrare Fiscală sunt în vârstă de peste 50 de ani (majoritatea fiind femei), 45% au vârsta între 41 şi 50 de ani şi doar 15% sunt de 20 – 40 de ani. Din păcate, doar 60% din posturile vacantate în vară s-au și ocupat, mulți dintre aspiranți fiind respinși din cauza punctajelor extrem de slabe obținute în urma examenelor. De reținut că, în premieră, subiectele de examen au fost extrase de un program informatic, cu doar câteva minute înaintea concursului. În răspunsul solicitării făcute ANAF, ni s-a mai comunicat faptul că, în anul 2022, nu s-au făcut angajări la nivelul AJFP Bacău, „iar o estimare a numărului de posturi care se vor vacanta de la 1 ianuarie 2023 nu se poate realiza, deoarece salariații au posibilitatea menținerii în funcția publică, conform prevederilor art. 517 alin. (2) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare și a Deciziei 112/2021 a Curții Constituționale”.
Rezultatele finale ale concursurilor, publicate obligatoriu
În cadrul unei întâlniri recente avute de șeful ANAF cu directorii instituției, li s-a atras atenția conducerilor direcțiilor regionale și ale celor județene să accepte în rândurile structurilor doar funcționari care dețin abilitățile si cunoștințele necesare integrării rapide în activitate. Inclusiv în cazurile de transfer de personal de la alte instituții ale statului. De altfel, guvernanții pregătesc noi condiții noi pentru organizarea concursurilor pentru posturile de personal contractual la stat. Astfel, pe lângă publicarea anunțurilor de angajare (pe paginile de internet ale instituțiilor și ale autorităților publice, dar și în Monitorul Oficial, partea a III-a, într-un cotidian de largă circulație sau prin intermediul site-ului posturi.gov.ro), vor trebui făcute publice și rezultatele finale ale concursurilor. În plus, la solicitarea membrilor comisiei de concurs și cu aprobarea președintelui comisiei, interviul va putea să fie înregistrat și audio/video, fiind nevoie, însă, și de acordul scris al candidaților, obținut în prealabil, cu respectarea datelor cu caracter personal.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.