2 noiembrie 2024

Rovinieta, plătită și prin ghișeul.ro

De luna viitoare, posesorii băcăuani de mașini pot plăti taxa de drum (rovinieta) și prin platforma ghiseul.ro. Facilitatea a fost legiferată prin apariția în Monitorul Oficial a unui normativ în scopul facilitării plății acestei taxe, dar și pentru determina reducerea numărului de amenzi date pentru neplata rovinietei.

Astfel, potrivit Ordinului ministrului Transportului și și Infrastructurii  nr. 2.130/2022, care va avea efect de lege peste 30 de zile de la publicare (din 16 noiembrie),  prin ghișeul.ro vor putea fi achitate atât taxa de drum, cât și taxa de pod de la Fetești. După ce vor plăti aceste taxe, folosind platfomra www.ghișeul.ro, șoferii vor primi pe e-mail documentele care dovedesc tranzacția. Important de reținut că, la emiterea rovinietelor cu valabilitate mai mare sau egală cu 30 de zile, solicitantul poate opta pentru a fi notificat, pe e-mail-ul furnizat la achitarea tarifului de utilizare, atunci când se apropie data de expirare a valabilității rovinietei. Pe de altă parte, trebuie știut că rămân valabile și celelalte forme de plată a taxei de drum, respectiv cu numerar, direct în benzinării și la stațiile de taxare (în cazul taxei de pod), online (prin aplicația eTarife a CNAIR sau pe portalul CNAIR www.erovinieta.ro) ori prin SMS. Până pe 16 noiembrie, când noua varianta va fi aplicabilă, cele două taxe se pot plăti ca și până acum, prin metodele enumerate mai sus. Un alt amănut este că, spre deosebire de taxa de pod, rovinieta trebuie plătită înainte de efectuarea unei călătorii.



Atenție! Site fals care vinde roviniete

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere avertizează că, în mediul online, există site-uri false, care îi pot păcăli pe șoferi, cerând sume duble, aproape triple, dar care nu le și emit vinieta digitală. Este vorba despre un portal neautorizat https://digitale-vignette-ro.online/ro. „La achitarea unei roviniete pe site-ul https://digitalevignette-ro.online/ro, utilizatorii achită costuri suplimentare care ajung să fie în cuantum de aproape 200% față de prețul real al unei roviniete (ex: pentru o rovinietă cu valabilitate de 7 zile pentru un autoturism, pe portalurile web autorizate de către CNAIR un utilizator achită echivalentul a 3 euro, reprezentând tariful stabilit de legislația în vigoare, iar pe portalul https://digitale-vignette-ro.online/ro suma achitată este de 8,90 euro, din care 5,90 euro reprezintă «taxa de serviciu»”, precizează biroul de comunicare al CNAIR. În aceste condiții, compania nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la accesarea de către utilizatori, în vederea achitării rovinietei, a unor portaluri web neautorizate. Cei care au apucat, totuși, să cumpere rovinieta de pe acest portal trebuie să știe că riscă să circule cu mașina fără a deține rovinietă valabilă, întrucât este foarte posibil ca banii încasați de site să nu fie virați în contul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. În aceste cazuri, șoferii riscă amenzi de până la 5.500 de lei. „Astfel, rugăm utilizatorii să achite rovinieta doar pe portalul deținut de către CNAIR, disponibil la adresa www.erovinieta.ro, sau la distribuitorii autorizați, ale căror puncte de distribuție/portaluri web autorizate se regăsesc pe site-ul oficial al companiei la adresa http://www.cnadnr.ro/ro/puncte-de-distributie”, au transmis reprezentanții CNAIR.

Amenzi mai mari, din această vară, roviniete mai scumpe, de la anul

De rețint că, din a doua parte a lunii august, amenzile pentru lipsa rovinietei valabile s-au majorat. Au crescut atât amenzile pentru vehiculele mari de transport de persoane și marfă, cât și pentru autoturismele personale. Mai exact, în cazul vehiculelor de transport marfă de până la 12 tone, amenda este de la 5.950 până la 11.900 de lei, (față de 3 – 4.000 de lei, cât era până în luna august). Pentru autoturisme, amenda este de 275 – 550 de lei (față de 250 și 500 de lei). Partea proastă este că, din vara anului viitor, pentru toți șoferii, și rovinietele vor mai scumpe. Preţurile vor creşte în funcție de noxele eliminate de mașinile pe care le conduc, România fiind pe locul doi în UE cu cele mai multe mașini din UE, cu peste patru milioane de astfel de autovehicule. În plus, transportatorii de mărfuri sau persoane care conduc vehicule cu masă maximă autorizată de peste 3,5 tone vor trebui să plătească taxe pentru fiecare kilometru parcurs. În prezent, rovinieta valabilă pentru autoturisme costă 3 euro pentru utilizarea timp de 7 zile a drumurilor publice, 7 euro, pentru o lună, 13 euro, pentru 3 luni, și 28 de euro, pentru un an.

Camere pentru controlul rovienietei

De câțiva ani, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a montat camere video fixe cu ajutorul cărora sunt verificate valabilitățile rovinietei pentru utilizarea drumurilor publice. În județul Bacău, aceste puncte video de control al rovinietei sunt amplasate la Sănduleni, pe DN11, la Gârleni, pe DN15, și la Nicolae Bălcescu (cameră dublă), pe DN2. În plus, dacă treceți în județele vecine, aveți grijă la camera video de pe DN15, din localitatea Vaduri, județul Neamț, și la cea de pe DN15, de la Călugăreni, apoi, în județul Vaslui, în localitatea Crasna, pe DN24, și în Risești, pe DN24B. În Harghita, mai există una la Sândominic, pe DN12, la Harghita, pe DN13A, iar în Vrancea, doar la Vulturu, pe DN23. Însă, în toată țara, CNAIR mai utilizează și 14 camere video mobile, amplasate aleatoriu pe drumurile unde nu există camere video fixe, folosite de unii șoferi ca rute ocolitoare ale punctelor fixe de control.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img