11 ianuarie 2025

A început plata, în avans, a ajutoarelor acordate fermierilor

Vin milioanele în agricultură

Din weekend, au început să ajungă subențiile plătite în avans în agricultură. Numai duminică, au fost achitate circa 2,8 milioane de euro. Campania de plată trebuie încheiată până la sfârșitul lunii viitoare, astfel încât fermierii să aibă bani pentru lucrările agricole de toamnă.

Fermierii băcăuani care au depus cereri unice de plată pentru subvențiile din acest an primesc în avans banii care li se cuvin. Astfel, încă din acest weekend, abia încheiat, sumele au început să intre în conturile beneficiarilor. Este vorba atât despre subvențiile unice pe hectar, de plata redistributivă și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, cât și de plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, sprijinul cuplat ı̂n sectorul zootehnic sau plata pentru tinerii fermieri.



S-a lucrat inclusiv în weekend

Campania de plăți se va derula până pe data de 30 noiembrie 2022, când toți fermierii trebuie să aibă deja virați banii reprezentând avansul subvențiilor pe 2022. Este un un sprijin de care producătorii agricoli au nevoie în această toamnă, când trebuie executate lucrările specifice. „La nivelul județului Bacău, numărul total de cereri este de 15.909. S-a lucrat inclusiv duminica. Au fost prezenți colegii atât la Centrul Județean, cât la centrele locale. De exemplu, numai duminică, 16 octombrie 2022, a fost autorizată suma de 14.077.555 lei (2.844.525 euro) corespunzătoare plății în avans pentru 1.493 de cereri unice de plată. De altfel, zilnic facem autorizări. Azi (luni, 17 octombrie n.r.) avem aproximativ 1.500 de cereri”, a precizat Ionuț Trofin, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău.

Sute de euro la hectar

Potrivit regulamentelor europene, avansurile pot fi de până la 70 %, în cazul plăților directe, și de până la 85 %, în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Astfel, la schema de plată unică pe suprafață, se plătesc circa 96,2 euro/hectar, iar la schema de plată redistributivă, subvenția este de 5 euro/hectar, pentru cei care dețin între 1 și 5 hectare, și 48,7 euro, în cazul celor cu 5 până la 30 de hectare. În plus, plata pentru înverzire este de 58,53 de euro/hectar, iar subvenția pentru tinerii fermieri – 48,1 euro. Cei mai mulți bani îi încasează fermierii care dețin livezi – 620 euro/hectar – și vii – 530 euro/hectar, aflate în conversia la agricultura ecologică, precum și cei care cultivă legume în sistem ecologic –  500 de euro/hectar. Se mai dau bani mulți și crescătorilor de vaci cu lapte – 346,8 euro/hectar / cap de animal, proprietarilor de taurine din rase de carne – 209,2 euro/cap de animal, sau de bivolițe – 158,2 euro /animal etc. Mai primesc sume și agricultorii care cultivă plante medicinale şi aromatice, cresc viermi de mătase sau se află în zone care se confruntă cu constrângeri specifice (zonele dificil de exploatat din cauza condițiilor naturale – temperatură scăzută, secetă, sol pietros nefavorabil, pante abrupte etc). Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img