24 noiembrie 2024

Înapoi la cărbune

Mă relaxez uneori privind cu interes imaginile transmise „live” de camerele WEB din mai multe locuri din lume. Așa am observat cum pe râul Elba din Germania unele barje transportă voinicește grămezi unsuroase de cărbune. De cărbune pentru termocentralele pe care cu doar puțin timp în urmă nemții au început să le închidă, pentru a proteja mediul de poluare, dar acum le reactivează.

„Eenergia pe cărbune a devenit o soluție veche la o problemă nouă”, spun confrații de la Deutsche Welle, care urmăresc și ei fenomenul. „Unul dintre marile planuri ale Germaniei – scriu cei de la DW – era să se renunțe de tot la energia pe cărbune până în 2038. Țelurile climatice nu mai erau în concordanță cu energia obținută din cărbune. Dar războiul din Ucraina a întors totul pe dos, Germania nu mai primește petrol și gaze din Rusia și trebuie să-și asigure energia prin toate metodele posibile. Inclusiv prin centrale pe cărbuni”. În această iarnă, Germania va importa, însă, 30 de milioane de tone de huilă, pentru că acolo și minele (câte mai erau) au fost închise.



În 1989, cu numai trei luni înainte de a fi dărâmat Zidul Berlinului, eram în această țară, la un festival de presă. Într-o zi am vizitat și o mină din Munții Metaliferi de Est, în landul Saxonia. Era, însă, o mină transformată în muzeu după ce a fost închisă.

Minele au fost închise, parțial, și la noi. Comăneștiul, de exemplu, a ieșit de pe harta furnizorilor de cărbune. Posibila revitalizare a centralelor pe cărbune va cere din nou această resursă naturală, chiar dacă folosirea lor nu va dura mult, pentru că omenirea sigur va găsi noi soluții de a produce energia cea de toate zilele.

Culmea e că vara care abia s-a încheiat a venit și ea cu o mare problemă, seceta, deci nici transportul fluvial, cel mai ieftin, nu mai e ce a fost, pentru că râurile au mai puțină apă. Elba germană încă mai are apă, dar în aceeași țară mai e o problemă: cu gândul la a se renunța la cărbune, multe vase de transport au fost deja dezafectate.

Pe malul Elbei văd, însă multe, foarte multe elice ale centralelor eoliene, o soluție viabilă pentru producția de energie electrică. La noi avem așa-ceva, dar parcă prea puține.

Și, mă mai întreb, vom reveni și noi la centralele termice pe cărbune? Pentru că unele (cu mici excepții) nu mai există fizic.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014