8 noiembrie 2024

Risc de puscarie: In penal, pentru munca la „negru”

Inspectoratul de Munca i-a facut plângere penala unei firme de constructii. Aceasta a fost surprinsa cu sase persoane care lucrau la “negru”. Patronul firmei risca amenda penala ori chiar inchisoarea.

Patronul unei firme de constructii risca amenda penala ori chiar pedeapsa cu inchisoarea, deoarece a folosit la lucru mai multe persoane fara a le intocmi contract de munca. Firma a fost depistata cu aceasta culpa in urma unui control de rutina intreprins la mai multi agenti economici din judet de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau. Saptamâna trecuta, la punctul de lucru din Slanic Moldova al firmei in cauza, inspectorii de munca au gasit nu mai putin de sase persoane care munceau la „negru”. “Cele sase persoane, care lucrau la punctul de lucru al SC Phoenix International SRL, au declarat in scris, in prezenta inspectorilor ITM, ca nu au semnat contracte de munca si nu si-au negociat salariul cu angajatorul. De asemenea, angajatorul era restant si cu plata salariilor lucratorilor. Data fiind aceasta situatie, noi i-am inaintat Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti propunerea de cercetare penala”, ne-a spus Dan Cristian Petrea, inspector-sef adjunct la ITM Bacau.



Al treilea caz

Potrivit Codului Muncii, modificat in primavara anului trecut, daca un angajator este depistat cu pâna la 5 persoane care lucreaza fara contract, el este sanctionat cu amenda intre 10.000 si 20.000 lei, pentru fiecare caz. Daca are mai mult de cinci cazuri de munca la „negru”, atunci risca amenda penala sau chiar inchisoare de la unu la doi ani. Pentru prima data, dupa intrarea in vigoare (1 mai 2011) a noilor modificari ale Codului Muncii, in judetul Bacau s-a inregistrat o plângere penala pentru munca la „negru” in august, anul trecut. Atunci, Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau i-a propus Parchetului de pe lânga Judecatoria din Buhusi inceperea urmaririi penale fata de o firma din aceeasi localitate, la care a depistat sase persoane care lucrau fara forme legale. Cazul de saptamâna trecuta este al treilea de acest gen. Primele doua au ajuns deja in fata instantei de judecata, dar aceasta nu s-a pronuntat inca.

Se umbla si la buzunarul angajatorului

Angajatorul care este prins cu minimum sase cazuri de munca la “negru” poate suporta si alte consecinte grave, prevazute tot de Codul Muncii. Potrivit acestuia, instanta de judecata are si calitatea de a dispune pedepse complementare celei de amenda penala ori de inchisoare. Ea poate decide si pierderea totala sau partiala de catre angajator a dreptului de a beneficia de prestatii, ajutoare sau subventii publice, inclusiv de fonduri europene, pe o perioada de pâna la 5 ani. Daca angajatorul in cauza a primit astfel de facilitati, atunci el va trebui sa le restituie partial sau integral pe un interval de pâna la 12 luni. Pentru pâna la 5 ani se poate si interzice dreptul angajatorului de a participa la atribuirea unui contract de achizitii publice sau inchide temporar ori definitiv punctul de lucru in care s-a comis infractiunea. Instanta are si dreptul de a-l determina pe angajator sa plateasca orice remuneratie restanta, datorata persoanelor angajate ilegal.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014