DEDEMAN, AEROSTAR, UMB sunt firmele care au perspective foarte bune, ba chiar pot ieși pe profit în primăvară. AGRICOLA și PAMBAC vor supraviețui binișor, în ciuda condițiilor potrivnice care le așteaptă. La CHIMCOMPLEX se cântă deja prohodul din cauza prostiei inconștient-trădătoare a Statului român, care nu a știu să-și protejeze legal o industrie strategică. Asta am înțeles eu după ce am citit multe analize globale și analize macroeconomice, dar mereu uitându-mă la Bacău. Îmi doresc sincer ca previziunile bune să se împlinească, iar cele rele să mă facă de rușine!
AEROSTAR – Pe aripile profitului….
În aceste vremuri de război la granițe, AEROSTAR este cea mai de succes firmă din Bacău. O privatizare cinstită a asigurat companiei oportunități de dezvoltare, de la mentenanța avioanelor la mâna a doua cumpărate de la americani la o foarte posibilă participare la construcția dronelor ultramoderne cu tehnologie israeliană. Cu banii asigurați de contractele pe filiera NATO și cu forța de negociere în contractele Ministerului Apărării, AEROSTAR pare ferită de zdruncinările prețurilor la energie și își va avea mulți ani o cifră de afaceri crescătoare. Asemenea partenerilor imenși din SUA, care vând areme, muniție și tehnologie în UCRAINA, iar marea firmă băcăuană poate fi partener cu profit important.
AGRICOLA – Cucurigu, boieri mari, pulpele sunt pe dolari?
Cu o competiție puternică de la câteva firme românești și agresată de importurile protejate din import, AGRICOLA rămâne un jucător important pe piața cărnii de pasăre, cel puțin pe plan local. Măcar pe plan local să supraviețuiască legenda…. Costurile enorme de energie în fermele de incubare, creștere și îngrășare – plus ceea ce înseamnă furajarea păsăretului – vor duce la creșterea prețurilor. Jocurile economico-politice la nivel mondial pun firma Bacăului în poziția de a se confrunta cu scoruri mari din cauza creșterii dolarului, (re)devenit moneda-etalon a economiei. Vom vedea cât de scumpe vor fi pulpele și aripioarele băcăuane, așa încât vom fin noi, ”puii consumatori”, dar și ”curcanii proprietari”, cei care decid soarta unui brand local.
PAMBAC – Fie pâinea cât de bună, Putin tot ne pune frână!
Brutărie înseamnă cuptoare fierbință, adică gaze naturale tot mai scumpe. Tot băcăuanul se întreabă cât va mai costa franzela albă, cel mai cumpărat produs al legendarei firme băcăuane. După ce și-a schimbat acționariatul, norocul nostru poate fi că noii proprietari sunt investitori și în agricultură, așa că grâul ar fi mai ieftin pentru pâine, cu un cost mai mic la portofelul băcăuanilor. Cu o rețea de magazine modernizate și atractive, PAMBAC este în joc, însă rămâne de văzut cum v-a suporta creșterile prețului la gaze (principala cheltuială), dar și la electricitate și combustibili în această iarnă. Aș fi reținut într-o prognoză optimistă, mai degrabă cred că managementul societății va menține nivelul actual al afacerii.
DEDEMAN – Să nu pui toate ouăle în același coș înseamnă să ai puișori profitabili
Prin diversificarea inteligentă a portofoliului de afaceri, grupul deținut de frații Pavăl și-a asigurat nu doar o plasă de siguranță imediată, ci dezvoltare pe termen lung. Comerțul en-gross și en-detail care i-au adus succesul rămâne important în megaafacere, însă investițiile curajoase conferă un viitor stabil. Prin cumpărarea de fabrici a materialelor de construcții (inclusiv a structurilor metalice) sau a instalațiilor/dotărilor interioare oferă DEDEMAN independența față de creșterea prețurilor la furnizori externi. Bineînțeles, costurile vor fi mai mari, dar oricum mai mici decât achiziționarea de pe piață. Revenind la diversificare, faptul că frații Pavăul au băgat bani în sistemul financiar-bancar, în imobiliare de viitor, în industria ambalajelor ecologice sau în agricultură, dau încredere.
UMB – Drumrile noastre toate, doar cu Dorinel au soartă!
Singurul mare constructor român de autostrăzi și drumuri exprese a reușit să scape victorios-puternic din încercarea trădătoare de a închide firmele naționale din acest domeniu. După ce 20 de ani firmele străine au fost ilegal favorizate și promovate de puteri străine, România s-a ales doar cu promisiuni și bani cheltuiți aiurea, dar fără asfalt. Acum, iată că UMB Spedition și Tehnostrade (bine conduse de Umbrărescu) au parte de o concurență cinstită și fac treabă bună pentru noi. Finanțarea asigurată din fonduri europene și guvernamentale va pune în valoare experiența grupului de firme băcăuane, care e în stare să construiască în România drumuri moderne. Din fericire, prețurile la combustibili și la materialele de construcții deja contractate și care au crescut enorm vor fi actualizate, ceea ce înseamnă continuarea lucrărilor. Viziunea lui Umbrărescu de a-și asigura la prețuri bune materialele de construcții (de la piatră la bitum) este garanția că UMB va crește în viitor și eu aș investi la Bursă dacă s-ar lista aceste firme.
CHIMCOMPLEX – La adio, tu, petrochimie oneșteană!
După o lungă agonie și o renaștere în ultimii ani oferită de investiții (plus management profesionist) ale lui Ștefan Vuza, platforma petrochimică Onești s-a predat în fața prețurilor la gazele naturale. Sute și sute de concedieri, zeci de milioane de euro minus producție, mult minus la bugetul local din Onești și buget național ciobit serios – asta-i situația la zi. După ce a fost încarcerat Ioan Niculae, care deținea vreo 4-5 combinate petrochimice românești, agricultura națională nu mai are îngrășăminte și importă la prețuri triple. După închiderea CHIMCOMPLEX, alte multe domenii de producție din România se vor prăbuși. De ce? Pentru că Statul român nu a știut să legalizeze protecția industriei naționale. Când toată lumea credea că Oneștiul renaște, iată că agresiunea ticăloasă a lui Putin și lașitatea interesată a Occidentului îngroapă încă o dată speranța. Din păcate, nu există mari perspective în viitorul apropiat….
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.