Minune de minimum două zile
Sărbătoarea consacrată limbii române nu s-a oprit, în Basarabia, la ziua de 31 august. O zi şi încă una au fost chiar prea puţin pentru a ostoi iubirea fără de sfârşit cu care fraţii noştri de peste Prut îmbracă un eveniment închinat graiului străbun.
Liceenii şi studenţii, solidari cu cartea
În Republica Moldova, anul şcolar şi cel universitar încep la aceeaşi dată: 1 septembrie şi cred că nu e rău deloc. Atmosfera pe care mi-au oferit-o instituţii de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău (am văzut variante de scriere cu majusculă pentru cele două cuvinte de legătură: articolul demonstrativ-adjectival „cel” şi conjuncţia „şi”; nedumerit, mi s-a motivat că toată denumirea exprimă recunoştinţa faţă de marele domn) era o imagine îndeajuns de convingătoare pentru elanul tinerilor de a se dedica învăţăturii.
Deschiderea anului şcolar…
Am răspuns invitaţiei Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chişinău (director, Daniela Vacarciuc) de a fi de faţă la deschiderea anului şcolar 2022-2023. Dincolo de solemnitatea înaltă (au fost arborate drapelul naţional şi cel al Liceului, în acordurile imnului de stat al Republicii Moldova – „Limba noastră”, pe versurile lui Al. Mateevici – şi ale imnului şcolar), două momente am considerat că trebuie să le fac publice. 1. Când la adunarea festivă am donat Liceului o carte (Vasile Alecsandri, „Poezii”, 2019, editată de Academia Română) şi o publicaţie („Ateneu”, întemeiată de Grigore Tabacaru şi George Bacovia, în 1925), l-am chemat în ajutor pe Gabriel Bacovia, fiul poetului, care ne-a lăsat o vorbă mare: „A-ul şi B-ul literaturii române s-au ivit în Bacău”. Provocaţi, cei de-a V-a l-au decodificat pe A, iar liceenii, pe B. Dumitru Brăneanu le-a transmis salutul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bacău, invitându-i la „Alecsandriada”/ „Alecsandriana” (reuniuni culturale/ concurs de creaţie). 2. Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chişinău (şi nu numai) este o redută a limbii române, în înfăţişările ei ca entitate, istoric şi normativitate. În cancelarie, la avizier, se află Proiectul naţional „Ambasadorii limbii române în şcoală”, iar pe uşa cabinetelor de limba şi literatura română (am numărat trei), dar şi pe a celui de informatică, de istorie, de limbi străine etc., stă scris cu litere de glorie: „Aici se vorbeşte corect limba română”.
… şi a celui universitar
Cursul inaugural al anului academic de la Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova a fost susţinut de conf. univ. dr. habil. Petronela Savin, de la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău. Prelegerea publică a fost punctată cu aprecieri ale temei propuse, rostite de studenţii din anul I, de felul acesta: „Pentru mine, limba română este limba de acasă, limba în care părinții povestesc despre părinții lor, despre bucuriile și tristețile vieții”.