O noutate fără precedent va apărea, de acum încolo, în rapoartele făcute publice de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Astfel, comunicatele emise de instituția de control vor conţine, printre altele, și numele operatorilor economici sancţionaţi în urma controalelor, mai ales în cazurile în care neconformitățile depistate pot afecta sănătatea, viaţa sau interesele economice ale consumatorilor.
Cu atât mai mult, vor fi făcute publice numele firmelor găsite în neregulă, cu cât aceste neajunsuri identificate de comisarii Protecției Consumatorilor pot fi probate cu imagini foto-video sau documente. Măsura este inclusă într-un ordin al preşedintelui ANPC, recent publicat, prin care se stabilește un set de reguli necesare fluidizării comunicării cu mass media, atât la nivel naţional, cât şi local.
O durere mai veche a consumatorilor
De fapt, aceasta este o doleanță mai veche a mass media și a consumatorilor care au cerut mai multă transparență în activitatea de control a instituției, nu de puține ori aceștia fiind nemulțumiți de faptul că nu era precizat și numele firmei prinsă pe picior greșit. În plus, decizia apare și ca urmare a avalanșei de nereguli depistate la recentele controale efectuate la nivel național. Astfel, pe lângă denumirile firmelor sancționate, comunicatele emise în urma acţiunilor de control vor conţine și informaţii privind perioada de derulare a acţiunilor, motivul care a stat la baza acestora (tematică naţională/regională/locală, reclamaţie/sesizare de la consumatori etc.), abaterile identificate de comisari, precum și sancţiunile aplicate (numărul şi valoarea amenzilor, numărul avertismentelor, măsurile complementare aplicate).
Răspuns obligatoriu la toate solicitările primite de la mass media
Ordinul președintelui ANPC mai prevede că șefii locali sau purtătorii de cuvânt „pot da declaraţii presei locale, după informarea şi cu avizul preşedintelui ANPC – atunci când subiectele abordate nu fac obiectul unor comunicate de presă – către posturile de radio şi televiziune locale sau în mediul online, doar pe problematica rezultatelor locale, respectiv regionale ale tematicilor de control naţionale, mai exact cele derulate pe raza lor de competenţă, în cazul în care există”. În schimb, nu vor fi comunicate informaţii despre acţiunile aflate în desfăşurare, rezultate parţiale ale controalelor sau acţiunile viitoare. Norma mai prevede obligativitatea comisariatelor teritoriale (regionale sau judeţene) de a răspunde tuturor solicitărilor primite de la presa locală, în cel mai scurt timp, dar numai pe subiecte avizate de ANPC, precum şi de a realiza comunicate de presă pentru toate acţiunile ocazionate de tematicile de control naţionale sau locale şi a celor prilejuite de reclamaţii/sesizări, al căror rezultat are un impact major asupra sănătăţii, vieţii sau intereselor economice ale consumatorilor.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.