Tații care sunt angajați și au copii nou născuți vor beneficia, începând din această lună, de un concediu paternal mai mare față de cel care li s-a acordat anterior. Mai mult decât atât, printr-o ordonanță de urgență (OUG 117/26.08.2022) care modifică Legea 210/1999, a fost extinsă și lista beneficiarilor.
Noul act normativ elimină noțiunea de asigurat și prevede că beneficiază de concediu paternal și indemnizația aferentă acestuia toți tații care au calitatea de lucrători cu un contract de muncă sau un raport de serviciu, dar și alte categorii profesionale.
Este vorba despre persoanele cu contract pe activitate sportivă, de mandate, de management (Legea 66/1993) sau de management și de administrare încheiat potrivit Legii 95/2006, precum și despre cele cu convenții de muncă individuale (cooperații) sau care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică. Totodată, durata concediului paternal a fost mărită de la 5 zile la 10 zile, pentru toți tații, și cu încă 5 zile peste acestea, pentru fiecare copil (nu doar pentru primul născut), în cazul celor care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură.
Dacă tatăl își satisface serviciul militar în termen, obligatoriu, în această perioadă va avea o permisie de 10 zile față de 7 zile. Pentru concediul paternal, tații vor primi o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, plata făcându-se de către angajator. De asemenea, angajatorul are obligația de a acorda concediul paternal și de a-i menține, în această perioadă, tatălui beneficiar toate drepturile privind încadrarea în muncă, inclusiv contractul individual (deci nu are voie să-l concedieze).
Nerespectarea de către angajator a prevederilor legale care îl privesc va fi sancționată cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Să mai notăm că, potrivit aceleiași ordonanțe, concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și pentru a-i facilita concilierea vieții profesionale cu aceea de familie.