22 noiembrie 2024

Centenar: Un Einstein al medicinei – George-Emil Palade

Se implinesc azi 100 de ani de la nasterea, la Iasi, a medicului si biologului american de origine româna G.-E. Palade. In 1946 s-a stabilit in S.U.A. si a devenit profesor universitar la Yale, din New Haven. In 1974, a obtinut Premiul Nobel pentru Fiziologie-Medicina, impreuna cu belgianul Albert Claude (n. 1899) si americanul Christian de Duve (n. 1917). In 1953, G.-E. Palade a descoperit, in celule, ribozomii (ii poarta numele) – particule bogate in ARN -, corpusculi fundamentali in biosinteza proteinelor. In acelasi an, in lume este propus primul model pentru structura ADN, S.-L. Miller produce artificial aminoacizii, iar E. Hillary si Tenzing Norkey escaladeaza Everestul (8848 m).
In 1975, G.-E. Palade este ales Membru de Onoare al Academiei Române. In strainatate continua seria succeselor stiintifice in domeniul organizarii structurale si functionale a celulei si al structurii si functiilor de transport ale peretilor sangvini.
Judetul Bacau este inscris in biografia sa prin vacantele petrecute in satul Sendresti, din comuna Motoseni, unde bunicul sau era preot. (In 1956, localitatea avea 998 de locuitori, fiind cea mai populata intre cele 14 sate ale comunei.) In anii ’90, am vizitat Sendrestiul, invitat fiind de catre familia academicianului, la o comemorare. Nici acum nu-mi pot reprima uimirea ca bacauanii ignora sansa de a amenaja un asezamânt cultural, in amintirea singurului om de stiinta român laureat al Premiului Nobel. Se ajungea greu, e drept (cu batrâna mea Dacie, am urcat o panta pe care iarna trebuie s-o bati cu piciorul), dar a meritat! M-a intâmpinat o casa inca falnica (o mai fi?), cu vederea spre largi orizonturi. Cu aparatul de fotografiat intr-o mâna si cu reportofonul in cealalta, am rugat pe rudele venite din tara la pomenirea de sapte ani sa-mi descrie tot, tot, tot. Am pozat pâna si balustrada de care se sprijinea George-Emil pentru a urca spre cerdac, iar in interior am tinut sa ma asez in patul de la fereastra, in care viitorului academician ii placea sa doarma. I-am relatat toate acestea medicului-scriitor C. D. Zeletin, ruda apropiata a celui omagiat azi la centenar. Entuziasti amândoi, visam ca in una din salile Liceului Teoretic din Podul Turcului sa fie amenajat un spatiu dedicat lui G.-E. Palade, in primul rând, cu obiecte si documente donate de C.D. Zeletin sau colectate din zona. Oare in al 101-lea an se va infaptui ceva din aceste visatorii?





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014