15 noiembrie 2024

Polițiștii, jandarmii si pompierii, acțiuni în sprijinul elevilor

Pentru desfăşurarea în siguranţă a festivităţilor specifice deschiderii anului de învăţământ preuniversitar, luni, 05 septembrie a.c., poliţiştii vor fi prezenţi, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor, pentru ca noul an şcolar să înceapă în linişte şi siguranţă. 

În judeţul Bacău, peste 200 de poliţişti de la structurile de ordine publică şi rutieră vor fi în teren pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi fluidizarea traficului rutier, în special în zona unităţilor de învăţământ. 



Având în vedere că siguranţa în şcoli constituie o prioritate pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, poliţiştii, în parteneriat cu unităţile de învăţământ vor acţiona pentru îmbunătăţirea siguranţei şcolare, pentru prevenirea evenimentelor negative şi evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional. 

Astfel de activităţi se vor desfăşura pe parcursul întregului an şcolar de către polițiști, alături de celelate instituții cu atribuții în educarea și formarea generațiilor viitoare. 

Anul acesta, Biroul Siguranță Școlară, cu sprijinul Serviciului de Ordine Publică, a derulat un proiect pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar. 

A fost elaborată analiza infracționalității sesizate în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ din zona de competență, în vederea identificării acelora în care s-au înregistrat cele mai multe evenimente comise cu violență. 

Proiectul s-a adresat către 1.318 elevi și s-a desfășurat în 4 unități de învățământ preuniversitar, selectate ca urmare a evoluției situației operative și a problematicii înregistrate la Inspectoratul Școlar Județean. 

Totodată, au fost desfășurate 1.471 de activități în cadrul orelor de curs, 432 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire la domeniul violenței școlare și 415 întâlniri de lucru tematice, dintre polițiști și reprezentanții unităților de învățățmânt, precum și Inspectoratul Școlar Judetean Bacău.

Au fost identificatți 111 elevi în situații de risc, respectiv, absenteism, abandon școlar, autori sau victime de infracțiuni.

Anul acesta, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității  este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori. În vederea protejării acestora, este necesară implementarea unei campanii adresate adulților care îi supraveghează, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor. 

Perioada de implementare a campaniei este 29 august – 11 septembrie 2022. 

Campania are ca scop creșterea gradului de siguranță a minorilor, prin conștientizarea părinților cu privire la potențialele pericole și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în mediul online, atunci când nu sunt supravegheați de adulți. 

La festivitățile de deschidere a noului an școlar, efectivele din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău vor fi alături de elevi și cadre didactice din cele 28 de unități de învățământ aflate în responsabilitate, din municipiu și județ, cu scopul de a preveni faptele ce le-ar putea afecta siguranţa.  

Misiunile de prevenire a faptelor antisociale vor continua zilnic în zona unităților de învățământ. 

Echipajele de jandarmi vor acoperi intervale orare în care elevii intră și ies de la cursuri, relaționând zilnic cu personalul de la punctele de acces cu atribuții în acest sens, în vederea identificării eventualelor cazuri de încălcare a legislației, atât în ceea ce privește faptele de natură penală sau contravențională. 

Colaborarea dintre jandarmi și directorii unităților școlare aflate în responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău va rămâne la fel de strânsă ca până acum, deoarece scopul este comun: siguranța elevilor și a cadrelor didactice. 

Premergător începerii anului școlar, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău au desfășurat 51 de controale de specialitate, după cum urmează (o universitate, 21 de colegii/licee, 20 de școli gimanziale și nouă grădinițe). 

În situațiile în care au fost identificate neconformităţi, pompierii, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local au depus eforturi pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putinţă. Acolo unde situația a impus-o, a fost aplicată măsura sancționării contravenționale a responsabililor. Astfel, în urma verificărilor, au fost aplicate 69 de avertismente şi 5 amenzi, în cuantum de 16.000 lei. 

De asemenea, în vederea îmbunătățirii capacității de apărare împotriva incendiilor, pe timpul controalelor, s-au desfășurat 39 de exerciții privind modul de evacuare și de intervenție în caz de incendiu. La acestea au participat  275 cadre didactice, 35 personal auxiliar, 3600 elevi de gimnaziu și preșcolari.  

Pentru menținerea gradului de siguranţă în zona instituţiilor de învăţământ, odată cu începerea anului şcolar 2022-2023, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va intensifica măsurile de ordine publică în zonele adiacente unităţilor şcolare, precum şi pe traseele de deplasare a elevilor. 

Scopul prezenței jandarmilor este de a preveni producerea faptelor de natură să afecteze siguranța și liniștea elevilor, cadrelor didactice și a procesului de învățământ. Totodată, pentru creșterea gradului de siguranță, traseele de deplasare a elevilor, la și de la școală, au fost incluse în itinerariile de patrulare ale echipajelor de jandarmi. De asemenea, jandarmii vor avea o prezenţă activă în aceste zone pentru descurajarea oricăror încălcări ale normelor de convieţuire socială.    

Deosebit de importante sunt și internatele școlare unde, există riscul producerii unor fapte care să aducă atingere siguranței elevilor cazați în aceste locații. În acest sens, se va avea în vedere relaționarea cu pedagogii și administratorii internatelor pentru cunoașterea eventualelor situații ce presupun riscuri la adresa elevilor și luarea măsurilor eficiente de contracarare a acestora. 

 Pe întreg parcursul anului școlar, jandarmii vor desfășura activități informativ-educative și campanii de informare în domeniul prevenirii delincvenței juvenile, absenteismului școlar, consumului de substanțe cu proprietăți psihoactive, precum și cunoașterii prevederilor actelor normative cu aplicabilitate în domeniul ordinii publice. 

Consecventă principiilor și misiunii sale instituționale, prin fiecare dintre măsurile implementate, Agenția Națională Antidrog contribuie la obiectivul mai larg de a susține dezvoltarea copiilor și tinerilor, astfel încât aceștia să își atingă potențialul, într-un climat sigur și sănătos. 

Agenția Națională Antidrog, prin intermediul specialiștilor săi din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, va fi prezentă permanent pe tot parcursul noului an școlar, alături de ceilalți colegi din Ministerul Afacerilor Interne, pentru a oferi informații și suport specializat în domeniul prevenirii consumului de substanțe psihoactive dascălilor, părinților și elevilor ce deschid din nou, ca în fiecare an, porțile școlilor. 

Informarea corectă – fundamentată științific – și conștientizarea cu privire la efectele nocive și la consecințele angajării în comportamente de risc precum consumul de droguri vor reprezenta prioritățile intervențiilor noastre pe parcursul întregului an școlar 2022-2023. 

Debutul noului anul școlar reprezintă contextul relansării proiectelor cu tradiție ale Agenției în mediul educațional – un pachet de proiecte și acțiuni specifice, validate în timp ca exemple de bune practici la nivel european, etajate de la nivelul învățământului preșcolar, grupa școlară mică, gimnaziu și până la liceu. De asemenea, vor fi lansate și intervenții noi, adaptate nevoilor locale și tendințelor recente ale fenomenului drogurilor, așa cum sunt relevate de studiile specializate ale Agenției. 

În acord cu Strategia Națională în domeniul Drogurilor 2022-2026, cu planurile naționale comune în domeniul siguranței școlare și acordurile de colaborare interinstituționale, măsurile de prevenire a consumului de droguri în școală au un caracter integrat, corelat și unitar. 

Specialiștii Centrului Antidrog Bacău vor fi prezenți la festivitățile de deschidere a noului an școlar pentru a promova noua ofertă educațională adresată cadrelor didactice și personalului auxiliar, pe baza unei analize de nevoi realizate în colaborare cu structuri ale Ministerului Educației. 

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane se alătură efortului comun al structurilor implicate în creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic, în contextul anului școlar 2022-2023. 

Specialiștii antitrafic din cadrul centrelor regionale ale A.N.I.T.P. vor fi prezenți în școli în scopul informării și sensibilizării elevilor și comunității didactice cu privire la fenomenul traficului de persoane. 

Prin campaniile și proiectele destinate prevenirii traficului de minori și prin activitățile de instruire a personalului implicat în relaționarea directă cu elevii, specialiștii se vor asigura că fenomenul traficului de persoane este corect înțeles, atât în ceea ce privește indicatorii de trafic, cât și pașii de urmat în astfel de situații. 

Prin intermediul acțiunilor specifice, specialiștii antitrafic vor desfășura campanii de prevenire, planuri de acțiune și proiecte educaționale în vederea prevenirii traficului de persoane și creșterea nivelului de implicare a comunității. 

Structurile teritoriale ale M.A.I. urează tuturor elevilor și cadrelor didactice, un nou an școlar de succes, pe măsura așteptărilor acestora, dar cel mai important să fie unul în siguranță!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014