15 noiembrie 2024

La Sărata s-a scris „Cronica unui colț de rai”

Momente de istorie seculară și aspecte ale realității contemporane ale comunei Sărata apar, de câteva zile, consemnate în circa 360 de pagini ale unei lucrări cu trăsături de cronică, dar și de monografie, realizată de un fiu al locului, lt. col. (r) Ionel Bălan. Cartea, intitulată sugestiv „Sărata pitorească – cronica unui colț de rai”, a văzut lumina tiparului la Editura Rovimed Publishing, din Bacău, și a fost lansată chiar în ziua în care a fost sărbătorită comuna la împlinirea a 560 de ani de atestare documentară.

Evenimentul a avut loc la Căminul cultural din satul Dealu Nou, iar alături de organizatori și de zeci de săteni au venit, între alții, și istoricul Vilică Munteanu, vicepreședintele Consiliului Județean Constantin Scripăț, consilierul județean Ilie Bîrzu și președintele și prin-vicepreședintele Filialei Bacău Cultul Eroilor – Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei.



Lucrarea, pe care autorul o subintitulează „monografie adăugită și revizuită”, este descrisă de conf. univ. dr. Răduț Bîlbîie, vicepreședinte al Asociației Române de istorie a Presei (care semnează o „Mărturie” așezată chiar la deschiderea cărții), ca fiind „o radiografie riguroasă – prin cercetarea monografică, dar și emoțională – prin portretele personalităților ce-au marcat istoria comunei”. În cele 15 capitole sunt descrise coordonatele geografice ale „colțului de rai” care fac ca această localitate să fie „Sărata pitorească”, sunt făcute incursiuni în istoria zonei și a comunei Sărata și sunt cuprinse mărturii și portrete ale unor locuitori ai ei – prelați, oameni de ispravă și antreprenori. Nu este ocolită nici viața culturală și artistică a comunei, capitol care conține și câteva din poemele compuse chiar de Ionel Bălan. Scrierea este completată și cu un bogat album foto, cu imagini din această localitate, cu portrete de locuitori și cu aspecte de la unele evenimente ale locului.

„Cartea mea – a spus Ionel Bălan – am încercat să fie una vie. Trăiește prin personajele din ea. I-am prins în viață pe veteranii de război ai locului, i-am filmat, i-am înregistrat, așa cum am făcut și cu oamenii de valoare din comunitatea noastră”.

Pentru această realizare, Filiala Cultul Eroilor Bacău a acordat autorului Placheta „30 de ani de la reînființarea Filialei Cultul Eroilor Bacău” – aniversare care a avut loc la finalul lunii iulie.

Lt. col. (r) Ionel Bălan este militar de carieră, absolvent al unor instituții de profil, dar și al Facultății de Istorie „Nicolae Iorga” din București. A fost comandant de batalion la Școala de Ofițeri în Rezervă din Bacău și a semnat numeroase articole în publicații militare centrale și în presa locală.

Irina Argatu: „Ziua comunei Sărata din acest an, la 560 de ani de la atestarea ei documentară, a fost cel mai bun moment pentru lansarea monografiei «Sărata pitorească», care atestă, astfel, încă o dată continuitatea noastră pe aceste meleaguri. Datorăm respect strămoșilor noștri, celor care ne-au crescut și educat. Ei ne-au transmis și cât de valoroase sunt tradițiile și obiceiurile noastre.”

Dănuț Voicu: „După 1919, în fiecare localitate a României s-a hotărât să se înființeze Cărți de aur cu numele tuturor eroilor neamului. Numele a 110 eroi din comuna Sărata sunt cuprinse și în monografia realizată de Ionel Bălan. Astfel, propun ca această monografie să fie considerată Cartea de aur a comunei Sărata. Iar noi îi acordăm, pentru aceasta, placheta aniversară «30 de ani de la reînființarea Filialei Cultul Eroilor Bacău»”

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014