27 noiembrie 2024

Un «23 August» european?

Războaiele nu-s despre cine are sau nu are dreptate, ci despre cine este mai puternic. Irakul lui Saddam Hussein nu avea arme de distrugere în masă, alianța militară condusă de SUA împotriva țării nu avea dreptate, dar a învins. Consecințele acelei victorii le vedem și astăzi. În Ucraina, la fel, nu este un conflict despre cine are dreptate. Au dreptate ucrainenii când spun că-și apară țara și că agresiunea rusească a fost neprovocată? Au dreptate rușii când spun că apropierea Ucrainei de NATO și uciderea a zeci de mii de etnici ruși în Donbass i-au îndreptățit să desfășoare această „operațiune militară specială”? Se pot găsi argumente și de o parte și de altă, dar sunt irelevante.

De când ONU a devenit o organizație inutilă, nu mai are relevanță cine are dreptate, ci cine are mai multă putere. Și îmi pare rău să o spun, dar cei care au transformat ONU într-o jucărie sunt americanii, care au ignorat organizația decenii la rând, și-au purtat războaiele cum au vrut, fără să dea socoteală nimănui.



În cazul de față, situația este puțin mai ciudată. Rușii au de partea lor forța militară și o economie capabilă să reziste atât la sancțiunile impuse de Occident, cât și la provocările războiului din Ucraina. În același timp, americanii, deși se arată îngrijorați de război, continuă să pună gaz pe foc pentru că războiul distruge economia europeană, exact ceea ce urmăresc ei. Da, știu, sună puțin ciudat, mai ales pentru cei care mai cred în Moș Crăciun, dar UE a însemnat, în permanență, o sulă în coasta Americii din punct de vedere economic. Prin urmare, SUA împing UE spre prăpastia economică, fără că liderii Uniunii să se poată împotrivi.

Și, în combinație cu așa-zisa „agendă ecologică” impusă, probabil, tot prin intermediul americanilor, UE va da faliment cât de curând. Ce se va întâmplă ulterior? Scenariile sunt multe, dar, cu siguranță, în Est, Rusia se va impune în Ucraina, fie pe calea lungă a unui război de uzură, fie printr-o lovitură de stat la Kiev, după cum sugerează Dmitri Medvedev.

Cu ceea ce va mai rămâne din UE, treburile vor fi mai complicate. Ne putem aștepta le revolte? În teorie, da. Dar am văzut cum a tratat Franța «vestele galbene». În schimb, ne-am putea aștepta la decizii punctuale ale unor state ale Uniunii de a ignoră deciziile Bruxelless-ului sau chiar decizii de a se desprinde de UE. Liderii politici știu să supraviețuiască. Și dacă tot s-a copiat în UE modelul „Ceaușescu” – fără iluminat public, fără căldură, fără curent și benzină – de ce nu s-ar copia și modelul „23 August”, întoarcerea armelor pentru a asigura supraviețuirea țării?!

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014