11 ianuarie 2025

Ajutoare excepționale de până la 150.000 euro/fermă pentru crescătorii de animale

Statul vine în sprijinul crescătorilor de porci și păsări afectați de criza energetică, acordându-le ajutoare excepționale în valoare totală de peste 26 de milioane de euro. Cei interesați pot cere acest sprijin de la stat cel târziu până pe 15 septembrie.

Din această săptămână, crescătorii de porci și de păsări care au înregistrat pierderi din cauza creșterii prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale, pot cere ajutor de la stat. Practic, ajutoarele financiare se acordă pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie – 31 iulie 2022 necesare activităților de creștere și/sau reproducție a suinelor, precum și de creștere și/sau reproducție și/sau incubație a păsărilor. În total, Guvernul pune la dispoziție 26.100.000 euro. Cererile se depun la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)Bacău, de acum și până pe 15 septembrie, astfel încât plata ajutoarelor excepționale să se facă până la data de 30 septembrie 2022.



Și persoanele fizice pot cere sprijin de la stat, dacă dețin expoatații autorizate

Pot solicita acest sprijin de stat crescători de suine sau păsări, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale și/sau persoane juridice, care dețin exploatații comerciale autorizate sanitar-veterinar. Se estimează că ajutoarele de stat vor ajunge pentru circa 250 potențiali beneficiari din sectorul suin și în jur de 310 beneficiari din sectorul avicol. „La nivel local, ne așteptăm ca 8 producători să depună cerere în sectorul avicol și 4 în sectorul suin”, au precizat reprezentanții locali ai APIA.Valoarea totală care poate fi acordată unui beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 150.000 euro, în sectorul suine, respectiv 100.000 euro, în sectorul avicol. Mai exact, crescătorii de porci pot primi 200 euro/UVM pentru capacitatea de producție animale de reproducție (scroafe și/sau scrofițe montate), unde 1 UVM reprezintă 2 capete sau 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat, unde 1 UVM reprezintă 3,33 capete. De cealaltă parte, crescătorii de păsări pot încasa 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, unde 1 UVM reprezintă 71,42 capete sau 20 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați pe serie, unde 1 UVM pentru categoria pui de carne, pui de găină eclozionați reprezintă 142,85 capete, iar 1 UVM pentru categoria pui de curcă, pui de curcă eclozionați reprezintă 33,33 capete.

Care sunt condițiile

Beneficiarii ajutoarelor trebuie să îndeplinească mai multe condiții de eligibilitate. Astfel, trebuie să fie înregistraţi în registrul unic de identificare şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA, să dețină o exploatație comercială autorizată sanitar – verterinar și să desfășoare activități în cele două domenii pe care să le mențină cel puțin până la data de 31 decembrie 2022.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img