2 noiembrie 2024

Titluri „Tezaur” de peste 1.000.000 de lei, achiziționate de un băcăuan

De la începutul anului, mii de băcăuani și-au plasat economiile în titlurile de stat emise în cadrul Programului „Tezaur”. Aceștia sunt atrași, mai ales, de siguranța pe care o acordă un asemenea instrument de economisire.

Programul „Tezaur” a continuat și în luna august 2022, statul lansând o emisiune pentru populație, pentru un an, la care oferă o dobândă de 8,25%. Astfel, până pe 26 august, titlurile de stat mai pot fi cumpărate online numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în spațiul privat virtual – SPV. Tot până la această dată, titlurile de stat mai pot fi cumpărate, în paralel, și prin Compania Naţională Poşta Română, însă doar cei din mediul urban, termenul fiind 25 august, inclusiv, pentru cei din mediul rural. În schimb, până în 29 august, titlurile de stat pot fi achiziţionate și de la unităţile Trezoreriei Statului. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor ca urmare a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.



Sute de milioane, în doar jumătate de an

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Titlurile din cadrul Programului „Tezaur” sunt transferabile, un investitor putând efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Evident, sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Potrivit Administrației Județene a Finanțelor Publice Bacău, în prima jumătate a acestui an, la nivel de județ, au fost înregistrate 3.168 de subscrieri ale persoanelor fizice la titlurile de stat „Tezaur”. Suma totală pe care băcăuanii au investit-o în aceste instrumente financiare a fost de aproape 178 de milioane de lei. Interesant este că au fost persoane care au făcut subscrieri de peste 1.000.000 de lei, în aceste titluri de stat. Anul trecut, 3.201 băcăuani și-au plasat banii în titlurile „Tezaur”, în total fiind „investiți” … 164. 427.507 lei.

Siguranța, dar și avantajul câștigului

Apetitul pentru aceste instrumente este dat de faptul că se asigură o dobândă peste cele oferite de depozitele în bănci. Apoi, deloc lipsit de importanță este faptul că toate veniturile obținute de la aceste titluri nu se impozitează, indiferent de maturitate și emisiune. Pe de-asupra, nici nu există limită în privința sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii pot, de asemenea, să se și retragă din program, prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img