„Eu îmi iau lucrurile și plec la mama”. Cunoașteți expresia, nu? Ați văzut-o în filme, ați citit-o prin cărți, iar unii dintre dumneavoastră poate că ați și spus-o. Noua campioană europeană la aruncarea ciocanului, Bianca Ghelber a spus-o cu siguranță. A spus-o pe vremea când încă nu era campioană europeană.
În primăvara lui 2020, în plină carantină impusă de pandemia de COVID-19, Bianca Ghelber și-a luat la revedere de la soțul său, Viorel și de la puștoaica sa Victoria, pe atunci în vârstă de nici cinci ani, și-a luat lucrurile- o halteră cu discuri și ciocanul- și s-a mutat la mama. La mama soacră. Motivul? „Până la Olimpiada de la Tokyo mai sunt doar patru luni și nu vreau să ratez pregătirea. Soacră-mea stă la curte, iar la ea am unde să mă antrenez”, a explicat Bia.
Până la urmă, cele patru luni s-au transformat într-un an și patru luni, dar așteptarea nu a dezarmat-o pe atleta din Roman care, de mai bine de un deceniu, concurează pentru SCM Bacău. Iar când a ajuns la Tokyo, a demonstrat că săptămânile de lockdown în care arunca ciocanul în lanul de porumb din spatele casei mamei soacre au avut importanța lor. Cu 74.18 m, cea mai bună performanță a sa, Bianca Ghelber ocupa locul 6 la Jocurile Olimpice din Japonia și devenea atleta numărul 1 a României în 2021.
Adevărul este că, în afară de ea și de cei, foarte puțini, care îi erau apropiați, nimeni nu a crezut în șansele sale. Ce dovadă mai bună decât faptul că Federația Română de Atletism nici nu a aprobat deplasarea la Tokyo a antrenoarei sale, Mihaela Melinte, care urma să fie încununată, la rândul său, cu titlul de cea mai bună antrenoare a anului? Să nu credeți că lucrurile s-au schimbat prea mult în prima jumătate a lui 2022!
Chinuită de dureri de spate, Bia a început anul strâmbându-se de durere. A strâns din dinți și a mers mai departe, chiar dacă mai nimeni nu s-a interesat nici de starea sa de sănătate, nici cum se simte după acel dublu 69.65 de la GP-urile din Polonia și Ungaria și nici dacă mai are unde să se antreneze când va reveni în Bacău. Înainte de Munchen, în glasul Biei se simțea o ușoară dezamăgire. Fiind o fată de toată isprava, a preferat să nu o zică.
A zis-o, în schimb, Mihaela Melinte: „Nu prea interesăm pe nimeni, deși acum nici o lună ne-am clasat pe locul 6 la Mondiale”. După doar patru zile, la Munchen, sub ochii soțului său, Viorel și a fiicei sale, Victoria, Bianca Ghelber devenea noua campioană europeană la aruncarea ciocanului și toată lumea, de la premierul Ciucă la conducătorii FRA, de la politicieni locali la ziariști deveneau brusc interesați de atleta de 32 de ani, confirmând astfel că și românii, nu doar italienii lui Ennio Flaiano, aleargă mereu doar în ajutorul învingătorului.