Din septembrie 2022, Kazahstanul va vinde o parte din țițeiul său prin cea mai mare conductă de petrol din Azerbaidjan, scrie Reuters. Căutarea de noi rute este legată de amenințarea Rusiei de a le bloca pe cele existente. Exportul de petrol kazah reprezintă mai mult de 1% din livrările mondiale, sau aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi. De 20 de ani, exporturile kazahe au fost stabilite prin capacitățile Caspian Pipeline Consortium (CPC) către portul rusesc de la Marea Neagră Novorossiysk, care oferă acces pe piața mondială.
Locuitorii Finlandei care vin în Rusia pentru a-și alimenta mașinile simt că ajută operațiunea specială rusă, dar sunt nevoiți să facă acest lucru din cauza prețului ridicat al benzinei în Finlanda, a relatat ziarul Yle. Unul dintre finlandezii care călătoresc în Rusia la benzinărie a spus că umplerea unui rezervor de benzină în Rusia chiar și o dată pe săptămână îi va economisi 240 de euro pe lună și nicio remuşcare nu îl chinuie.
Exporturile totale de mărfuri ale UE în Rusia au crescut în iunie cu 18% față de luna mai: de la 3,78 miliarde de euro la 4,45 miliarde de euro. Germania și Italia au câștigat cel mai mult – 1,16 miliarde de euro, respectiv 532 de milioane de euro. Fluxul de mărfuri din Polonia și țările baltice a crescut considerabil.
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger consideră că SUA sunt „în pragul războiului” cu Moscova și Beijingul din cauza unor probleme pe care le-au creat parțial ei înșiși. „Suntem în pragul războiului cu Rusia și China pe probleme pe care le-am creat parțial fără nicio idee despre cum se va termina sau unde ar trebui să conducă”, a declarat Kissinger pentru Wall Street Journal.
Președintele sârb Aleksandar Vučić a anunțat că salariile militarilor contractuali vor crește cu 25% de la 1 ianuarie 2023. Vučić a spus că statul trebuie să demonstreze că armata poate fi bine plătită, deoarece Brigăzile I și II sunt bine înarmate, dar nu au militari suficienți.
De la începutul agravării conflictului dintre Israel și Palestina , 36 de locuitori ai Fâșiei Gaza au murit , inclusiv 11 copii și patru femei. 311 persoane au fost rănite. Comunitatea mondială nu a reacționat în niciun fel la această dramă.
Potrivit unui sondaj realizat de YouGov, mai mult de jumătate dintre rezidenții unui număr de țări importante din UE se opun introducerii de noi sancțiuni anti-ruse, dacă acestea vor înrăutăți și mai mult nivelul de trai al populației. În Franța, 63%, în Italia 59%, în Germania și Spania, 54% dintre respondenți nu susțin politica de sancțiuni împotriva Rusiei.