Multe microîntreprinderi nu vor mai respecta condițiile pentru a-și putea păstra acest statut, fapt care va atrage modificări cu privire la regimul de impozitare.
Noile modificări legislative s-au produs ca urmare a publicări în Monitorul Oficial a Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele pentru a-și menține acest statut.
Societatea comercială trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- în anul fiscal precedent să fi realizat venituri ce nu depășesc echivalentul în lei a 500.000 euro;
- să nu realizeze venituri din consultanță și/sau management într-o proporție mai mare de 20% din veniturile totale;
- să aibă minimum un salariat cu normă întreagă;
- acționarii/asociații să nu dețină mai mult de 25% din titlurile de participare la mai mult de trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor,
Au fost menținute condițiile referitoare la capitalul privat și la interdicția începerii procedurii de dizolvare.
Firme care nu pot adera la acest statut
Se extinde lista societăților ca nu pot adera la statutul de microîntreprindere, fiind incluse și:
- persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
- persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital si activități de intermediere în aceste domenii;
- persoane juridice care desfășoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;
- persoanele juridice care desfășoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.
Noi modificări referitoare la impozitarea microîntreprinderilor
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional, începând cu 1 ianuarie 2013, societățile putând opta începând cu această dată, pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, cu respectarea condițiilor amintite.
Este eliminată cota de impozitare de 3%, noul sistem de impozitare prevede o cotă de impozit de 1%, cu condiția de a avea un salariat cu normă întreagă.
Firmele care are au între obiectele de activitate consultanță și management nu pot realiza, ca urmare a desfășurării acestor activități, venituri mai mari de 20% din totalitatea veniturilor realizate, pierde statutul de microîntreprindere și trebuie să își schimbe sistemul de impozitare.
Dacă în cursul anului fiscal o societate depășește plafonul de 500.000 Euro sau se respectă ponderea veniturilor realizate din consultanță sau management, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită una din aceste condiții.
Societatea care are un singur angajat al cărui raport de muncă se stinge, are obligația ca în termen de 30 de zile să angajeze un nou salariat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată pe minim 12 luni, altfel se modifică regimul de impozitare.
Începând cu 1 ianuarie 2023, se majorează impozitul datorate pe dividende de la 5%, la 8%.
Aceste modificări sunt de natură a face să scadă avantajele pe care le prezintă un PFA și să determine antreprenorii, în special pe cei care sunt la început de drum sau care nu au un volum mare de activitate, să-și desfășoare activitatea economică sub forma unui SRL (societate comercială cu răspundere limitată).