15 noiembrie 2024

„La Marius”, măcelăria la care găsești carnea perfectă pentru un steak de vită

E clar că drumurile în viață te duc unde nu aștepți. Nu tot ce îți propui se întâmplă, și asta pentru că, și divinitatea are un cuvânt de spus și te pune acolo unde trebuie. Este și cazul lui Mariu Bogdan, un tânăr băcăuan, care de curând a deschis o măcelărie, „La Marius”, în zona Letea și care este pe un trend ascendent de popularitate în rândul cetățenilor.

De ce am spus că „socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă”? Pentru că Marius Bogdan a făcut școala de electricieni auto la Liceul „Coandă”, și chiar a crezut că va fi viitorul lui. Numai că, „așchia nu sare departe de trunchi”.



Întâmplarea face ca tatăl lui Marius să fi fost angrenat înainte de 1989 într-o școală de…măcelărie la Suceava. După revoluție, părintele lui a plecat în Italia iar Marius la urmat, acolo unde a și învățat meserie. Evident, de măcelar.

„Apoi drumurile noastre s-au separat. Eu m-am axat pe altă…ramură, pentru că și în măcelărie sunt mai multe…gestiuni, să le spun așa. Eu am vrut să știu din fiecare, pentru ca la un moment dat să pot să gestionez o fabrică”, ne-a povestit Marius. Cu acest gând s-a întors acasă și și-a propus să înceapă ceva cu o calitate care la noi încă nu se găsește. Specializat fiind pe „vită”, Marius și-a dorit să aducă pe masa băcăuanilor rasa Simmental, pe care a căutat-o atât prin Ardeal cât și în Bucovina, dar pe care nu a găsit-o la standardele pe care și le dorea. Așa că o importă din Polonia. Într-o primă fază, a dorit să colaboreze sau să lucreze cu supermarketurile de la noi, dar acestea având politicile lor, s-a hotărât să își deschidă propria afacere.

Așa că, în septembrie 2021 s-a apucat de treabă și o lună mai târziu a deschis măcelăria „La Marius”.

„Mi-a fost teamă și de pandemie, și de război, și de toate, dar nu știu cum, în fiecare dimineață când mă trezeam, eram ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic și îi dădeam înainte”, ne-a spus Marius pe principiul „Live goes on”. Ca în orice afacere de pe la noi, la început a fost mai greu. Oamenii erau mai sceptici, intrau în măcelărie, se uitau, comparau. De sărbători a fost ceva mai bine. Iar oamenii au început să înțeleagă că „La Marius” e vorba de calitate. Și de prin iunie lucrurile au început să meargă favorabil.

Pentru că a rămas în rapoarte bune cu toți cei cu care a lucrat în Italia, aceștia i-au facilitat legături cu agenții de distribuție din Polonia. Așa că acum primește săptămânal comenzile din Polonia, de carne de vită de cea mai bună calitate. Dar pe lângă vită, „La Marius”, la loc de cinste stă și carnea de porc românească, pentru că după spusele lui Marius Bogdan, „după mine, carnea de porc românească este cea mai bună din Europa”.

Pe lângă acestea, Marius mai aduce produse de afumătură de la fabrica veche din Suceava, afumate traditional cu lemn, și alte preparate și semipreparate produse proaspete făcute „în casă”.

În momentul de față, cel mai căutat și bine vândut „La Marius” este antricotul și t-bon-ul de vită. Pe lângă clienții de zi cu zi, din zonă, care fac achiziții în cantități mici și se orientează după preț, „La Marius” are și contracte cu câteva restaurante pentru care este furnizor principal de vită-porc, pentru care face și rețetele de burgeri sau mici.

Sigur, fiind vorba de produse alimentare cu termene de valabilitate destul de reduse, ne-am întrebat ce se întâmplă cu marfa care iese din garanție. Iar Marius Bogdan ne-a spus că pentru produsele afumate face retur la producător iar pentru carnea rămasă are clienți care o achiziționează pentru câini, numai că sunt foarte rare asemenea situații.

Măcelăria este un loc destul de complex, nu doar ce se vede în față la raft. Ca în orice carmangerie, Marius deține aici scule specific cum ar fi banzic, fierăstrău pentru oase, mașină de tocat, feliator de carne, camera frigorifice, congelatoare (care nu sunt folosite pentru că ne este cazul –n.n.), cuțite și fierăstraie, toate profesionale, dar și tot ce ține de siguranță, șorțuri, mănuși, etc.

Deocamdată, Marius lucrează singur în măcelărie. „Tot ce am învățat eu în 15 ani nu cred că pot să învăț pe cineva să prezinte, în două săptă­mâni, în fața vitrinei”, ne spune măcelarul de pe str. Letea, dar care e conștient că ușor, ușor va fi nevoit să facă și acest lucru, fiind convins că la un moment dat va găsi persoana potrivtă pentru așa ceva. O zi la măcelărie are tabieturile ei.

Marius când vine dimineața aici, primul lucru pe care îl face este pregătirea tăvilor cu hârtie cerată rezistentă la grăsime pentru vitrine, pregătește vitrinele, operațiune care durează aproape o oră și jumătate. Urmează „fabricarea” semipreparatelor, pe care o face odată la două zile, pentru că prefer să facă puțin și des din motive de prospețime. Chiar preferă să lucreze pe comenzi.

Urmează cu sfințenie curățenia după care încep comenzile pe restaurante, în funcție de necesitățile acestora. Odată terminate aceste operațiuni, Mariu începe să se…reinventeze:

„Încep să mă documentez, să văd ce mai pot promova să dau înainte. În meseria asta nu este doar tăiat cu cuțitul, ci trebuie să ai o fantezie să începi să inventezi preparate gata de pus la cuptor. Eu am învățat asta în Italia. Am învățat că orice produs îl vinzi să știi să îl și gătești în cel puțin trei feluri”.

Așa că, pentru că foarte mulți dintre noi nu știm exact cum să obținem o friptură bună de vită, și să nu o facem opincă, l-am rugat pe Marius Bogdan să ne spună cum să ne bucurăm de o friptură grozavă, lucru pe care el îl explică deseori clienților care îi trec pragul.

„Friptura de vită e cea mai sănătoasă. Pentru că vita depistează imediat ce înseamnă bacterii și alți dăunători de acest gen și nu mănâncă orice. Preferă să moară de foame decât să mănânce ceva rău. De aceea vitele ling sare… Ce recomand eu este antricotul și t-bone steak, dar și picanha care este o bucată din pulpă dar și taliata. Mai e pulpa de vită, în feliuțe subțiri, care se fac un minut pe o parte și un minut pe o parte, cu un cubuleț de unt și sare, piper. Un steak, de 2 cm grosime se face rozie, dacă e de 3 cm se face mai suculentă. Cea la 2 cm se prăjește la 2 minute jumătate, cea la 3 cm se prăjește la 3 minute, pe o parte și pe cealaltă, pe o tigaie bine încinsă, după care o dăm jos de pe os, feliem, sare și piper iar pentru cine vrea mai aromat putem pune un cub de unt aromatizat, cu ierburi și lăsăm un pic să se odihnească”, a explicat Marius Bogdan, pe care îl puteți consulta trecându-i pragul măcelăriei de pe strada Letea, la blocul turn, la parter.

Și încheiem cu o noutate, de săptămâna viitoare, „La Marius” aduce și pui de la o fermă din Vaslui, păsări crescute în condiții naturale.

 

Măcelăria „La Marius”, str. Letea nr.13A

Facebook și instagram: La Marius

Telefon: 0748.970.630




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014