În redacția cunoscutului ziar spaniol „El Pais” s-a lansat, zilele trecute, o veritabilă dezbatere prin care ziariștii să se pronunțe dacă să fie publicată o fotografie făcută în Ucraina aflată în plin război cu invadatorii ruși. Era vorba de o imagine dură, în care apar un băiat de 13 ani ucis de o rachetă rusească lansată spre orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. După dezbatere s-a ajuns la concluzia că fotografia trebuie publicată, deși imaginea e de un dramatism greu de privit.
Racheta a atins zona unei stații de autobuz iar acolo a fost ucis băiatul de 13 ani. În imagine apare, însă și tatăl băiatului, în genunchi, aplecat peste trupul copilului său. Cu mâna stângă ține mâna băiatului, iar cu dreapta pare a mângâia chipul lipsit de viață. Își privește atent copilul, de parcă ar mai avea o speranță că acesta ar mai da vreun semn vital. Pe fața tatălui este, însă, și o infinită durere. Durere de tată, care într-o clipă își vede copilul mort.
Fotografia vorbește de la sine despre o atrocitate comisă într-un război nedrept. Se și spune că o imagine poate înlocui, ca mesaj, o mie de cuvinte. Iar fotografia din El Pais chiar asta face, transmite privitorului durerea unui tată provocată de ceea ce putem numi „o crimă de război”.
Sub imaginea apărută chiar pe coperta ziarului, redactorii au scris „Fotografia care ne-a amintit de război”. Titlul acesta nu spune mare lucru, tot imaginea conține un mesaj excepțional.
Și e clar că e o dovadă a încă unei crime de război în Ucraina.
O definiție a crimei vorbește de „violare a legii penale, care se pedepsește cu detențiune riguroasă, cu muncă silnică, cu temniță grea, cu pedeapsa cu moartea în unele state etc.” Despre crimele de război din conflictul armat din Ucraina se vorbește de la începutul acestuia. Se amintește și de instanțe internaționale care ar trebui să-i judece și să-i condamne pe vinovați, dar până acum nu s-a luat nicio măsură.
Ceea ce rămâne cert în cazul crimelor de război este tragedia care mutilează sufletele oamenilor, chiar dacă noi doar vedem efectele războiului numai în fotografii.