Compania de Apa se indatoreaza cu 10 milioane de euro
Proiectul privind „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bacau”, care se afla in derulare si este estimat la 117 milioane de euro, a suferit cateva modificari. Printre altele, contractul semnat de Compania de Apa cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va fi refinantat si au fost revizuite si unele costuri care nu erau prevazute in momentul in care s-au facut primele studii de fezabilitate.
Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB) trebuie sa asigure partea sa de cofinantare a proiectului si in acest sens are de contractat un credit in valoare de 10 milioane de euro. Pana acum, printr-un credit din anul 2004, societatea a luat de la BERD 13 milioane de euro, din care mai are de rambursat 7 milioane, pentru a suporta cheltuielile asumate prin proiectul ISPA. ”Avand in vedere cuantumul indatorarii in conditiile contractarii unui nou credit peste cel existent, am convenit impreuna cu reprezentantii BERD incheierea unui singur contract de imprumut prin care sa se refinanteze creditul existent si sa se contracteze un nou credit”, sustin reprezentantii CRAB in adresa remisa Consiliului Local (CL). Alesii au aprobat in sedinta de luni un preacord de finantare care va fi semnat intre CL, Consiliul Judetean (CJ) si CRAB in acest sens. „Care sunt asumarile din partea CL si CJ asupra garantiei care trebuie acordata? Ce fel de intelegere exista? Cuantumul garantiei se poate trece in acordul acesta?”, a intrebat consilierul local PDL Vasile Dragusanu.
„Au fost cateva runde de negocieri cu BERD. Am convenit sa cumulam cele doua credite si partea de 7 milioane sa refinanteze creditul trecut care avea o dobanda mai mare. Noua dobanda este buna pentru timpurile de acum. Partea de 10 milioane va cofinanta proiectul. Garantarea nu e prevazuta in preacordul de finantare. Acesta cuprinde numai elementele negociate privind costurile. Garantarea se va face numai pe venituri proprii, de catre CJ si CL, jumatate-jumatate. BERD vrea sa aduca la masa discutiilor doar autoritatile. Lucrul acesta este favorabil pentru municipiu pentru ca mai scad cheltuielile cu dobanzile”, a explicat Leonard Padureanu, managerul public al municipiului.
Studiul de fezabilitate „a expirat”
Tot in sedinta extraordinara a fost votat un alt proiect legat de aceeasi investitie. Studiul de fezabilitate care s-a facut in perioada 2007-2010 pe baza altor ortofotoplanuri nu mai este valabil in totalitate. „Detaliile topografice privind proprietatile situate pe rutele acestor retele au reliefat un numar mai mare de proprietati decat cel considerat initial in studiul de fezabilitate. Exista usoare modificari ale lungimilor retelelor. Alte modificari sunt datorate cerintelor autoritatilor de resort care au impus conditii care nu au fost initial considerate, cum ar fi prabusirea malului Trotus”, sustin reprezentantii CRAB in adresa inaintata CL. Se modifica in consecinta si costurile pentru investitia care se va derula in aglomerarea Bacau (municipiul Bacau, Letea Veche, Hemeius si Margineni), in Darmanesti si Targu Ocna, acolo unde s-au adus modificari la reteaua de canalizare si la lucrarile incluse in statia de epurare. In Buhusi si Moinesti costurile estimate initial vor ramane aceleasi.
„Dar totusi, cand vom putea bea apa de la robinet?”
A fost intrebarea adresata de consilierul local PDL Constantin Scripat, executivului Primariei Bacau. „Lucrul acesta era valabil si mai inainte. Dupa ce s-a pus in functiunea statia de tratare de la Barati parametrii de iesire din statie indeplinesc conditiile europene de apa potabila. Am vazut ca unii prefera sa ia apa de la izvoare. Este mai riscant, dupa parerea noastra”, a replicat Leonard Padureanu.
„Poate va referiti la faptul ca pe unele conducte de apa ar putea fi depuneri si aici sa fie probleme. Daca se pastreaza debitul pe conducte, depunerile raman la locul lor. Am declansat pentru asta inca o investitie: o conducta de pe strada Frunzei care duce de la fostele puturi de captare in statia de tratare de la Barati. In cazul in care exista o avarie pe aductiunea de la Uz, apa din fronturile de rezerva se duce in statia de tratare si apoi pe conductele magistrale, fara sa schimbe sensul. Fenomenul de apa neagra se produce cand opresti si repornesti, schimband sensul de curgere prin sistem. Apa din statie este in regula. Problema este sa mentinem debitul constant si sensul de curgere”, a conchis acesta, amintind, totusi, ca este obligatia autoritatilor locale, chiar daca se implementeaza acest proiect mare sa reabiliteze in paralel retele de apa.
Costurile investitiei in aglomerarile ubane
Bacau – aproximativ 40 milioane de euro
Buhusi – aproximativ 18,5 milioane euro
Moinesti – aproximativ 18,4 milioane euro
Darmanesti – aproximativ 28,7 milioane euro
Targu Ocna – aproximativ 15,3 milioane euro
Actualul executiv a mostenit doua proiecte majore de la administratia fostului edil, Dumitru Sechelariu. Este vorba de aductiunea de apa de la Valea Uzului si depozitul ecologic. Dupa mai bine de 8 ani de zile, administratia Stavarache nu a fost capabila sa finalizeze proiectul care avea pana si finantare. De asemenea, nici depozitul ecologic de deseuri nu are pana la aceasta data un operator licentiat pe acest domeniu.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.