Caravana „Laboratorul verde al reciclarii”
Caravana „Laboratorul verde al reciclarii” a poposit si in Bacau. Elevii care au beneficiat de informatii privind colectarea selectiva a deseurilor au fost cei de la scolile generale „Domnita Maria” si „Miron Costin”. Au participat peste 150 de scolari de la clasele a III-a. Municipiul Bacau este al unsprezecelea oras din tara, dintr-un total de 25, in care ajunge acest proiect.
Elevii din Bacau au invatat despre colectarea selectiva in „Laboratorul verde al reciclarii”, pe un proiect amplu sustinut de Ministerul Educatiei, Ministerul Mediului si o firma de ambalaje. Caravana a poposit luni si la Scoala Generala „Miron Costin”. In interiorul Laboratorului, elevii au avut parte de o experienta didactica interactiva care i-a initiat in universul colectarii selective si al reciclarii deseurilor de ambalaje. „Acest «Laborator verde al reciclarii» este un proiect educational menit sa-i invete pe copiii de clasele a III-a despre colectarea selectiva prin joaca. Sunt animatii 3D, apoi ei se joaca pe tablete si selecteaza diferite deseuri, pentru ca in final sa vada cubul magic in care este introdus un ambalaj reciclabil si, in timp record, acesta se transforma in produse noi, din acelasi material, produse ce sunt oferite cadou”, a explicat Ana Nila, coordonator proiect.
Autocar modificat, transformat in laborator
„Laboratorul verde al reciclarii” este un autocar modificat si adaptat pentru mintile curioase si inventive ale copiilor, venind in intâmpinarea lor intr-o formula high-tech, dinamica si prietenoasa. Firma care manageriaza proiectul le-a propus elevilor o experienta multimedia completa, stimulându-le interesul fata de procesul de colectare selectiva printr-un joc de echipa pe tablete PC, prin vizionarea unei animatii pe tema colectarii selective si a unui spot didactic in ceea ce priveste reciclarea de ambalaje. „Scoala gimnaziala «Miron Costin» este partener in acest proiect, iar grupul tinta sunt cei 100 de elevi din clasele a III-a. Acestia au intrat in laborator unde au vazut cum se colecteaza deseurile in mod selectiv, dar si cum se aplica practic cunostinte lor acumulate la scoala, in mod teoretic”, a declarat prof. Anca Herghea – director Scoala „Miron Costin”. Bacau este al unsprezecelea oras, dintr-un total de 25, in care ajunge caravana proiectului. Programul este adresat in special elevilor, dar si cadrelor didactice si parintilor, reprezentând o noutate atât din punct de vedere al continutului informational, cât si al formatului revolutionar pe care il propune: educatia experientiala. Caravana a fost deja in orase precum Ploiesti, Târgoviste, Pitesti, Slobozia, Constanta, Tulcea si va ajunge in altele din zona Ardealului. Proiectul va continua si in semestrul II al anului scolar in curs, in alte unitati de invatamânt.