Sa ai bani (sau sa-i imprumuti de la banci) si sa-i investesti, ca sa faci agricultura la scara mare, intr-un tinut cu sol nu foarte rodnic, resurse de apa limitate si relief accidentat, trebuie sa fii extrem de curajos (desi unii ar numi o atare initiativa scranteala). Un asemenea om “dintr-o bucata” a decis sa castige bani la Oncesti, din agricultura, si, implicit, sa dea cateva sanse comunitatii locale sa-si ridice capul deasupra saraciei.
Inginerul Catalin Pavel a luat in arenda, prin firma sa, 220 de hectare de teren arabil – intre care si pamanturi nelucrate de 20 de ani – pentru culturi de grau, rapita si floarea-soarelui (ultimele doua valorificabile in productia de combustibil bio-diesel). El nu se teme de neprilenicia conditiilor de sol si de clima. Pentru ca le contracareaza cu tehnologie de ultima generatie, cu utilaje de top si, esential, cu pasiune. De altfel, lucreaza 220 de hectare de teren cu un singur tractor, iar, dupa cum singur a spus, o semanatoare “arata ca o naveta spatiala”. Vrea sa-i ajute pe oamenii din zona si sa arate ca in Romania se poate face agricultura adevarata, si se face. Iar in acest punct, am ajuns la…
Agronomia, pe sticla si la fata locului
„Sa nu credeti tot ce, prapastios, spun televiziunile…, ca agricultura e la pamant…, ca productia de grau e sub 2000 de kg la hectar (se scot si 9000 de kg)…, ca soia modificata genetic dauneaza organismului uman… In Romania se face agricultura, iar o lingurita de DELIKAT poate fi mai nociva decat o tona de soia modificata genetic”. Inginerul Catalin Pavel intentioneaza sa finanteze studiile unui copil din comuna – la liceu si facultate – care intruneste doua conditii obligatorii: cel mai bun la invatatura si cu situatia sociala/familiala cea mai grea. Catalin Pavel ne-a marturisit ca e nedrept si doare sa vezi un elev cu rezultate foarte bune la invatatura oprindu-se in clasa a VIII-a si ramanand la ascutit haraci, fiindca parintii nu-l mai pot purta prin scoala.
Paradoxal, aparitia unui investitor serios nu a bucurat si nu multumeste pe toata lumea in Oncesti. Mai precis, nu i-a bucurat pe conducatorii asociatiilor care nu au platit la timp sau deloc arenda, impozitele, care au urmarit un profit facil, in dauna altora, “investitori” care acum, daca vor sa-si continue activitatea, sunt “fortati” sa adopte o conduita corecta.
Desi a ocupat o pozitie de top intr-o multinationala de calibru, cu celular, laptop si masina de serviciu, reinnoita anual, pe un salariu greu in Romania, semnificativ si in Occident) Catalin Pavel se ocupa acum si de hobby-ul sau: la inceputul lui martie a preluat conducerea Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Bacau – o institutie unde salariile obisnuite sunt de 7-8 milioane de lei vechi!
Liviu Catana