În Grădina Casei Memoriale „George Bacovia”, de sărbătoarea orașului, Sfinții Petru și Pavel, Uniunea Scriitorilor, Filiala Bacău și Editura Eikon, în parteneriat cu Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, au invitat băcăuanii la un „hram literar”, o sărbătoare a spiritului, a culturii, în general. Au venit scriitori, poeți și romancieri, artiști plastici, muzicieni, jurnaliști, prieteni ai dramaturgului, poetului, romancierului Viorel Savin, care și-a lansat recentul volum „Deși Sfântul Petru era necăjit…”, Editura Eikon 2022, al șaptelea, din seria Romanele din B.
Numerotarea de pe copertă aparține editorului, acceptata tacit de autor. S-a încercat o enumerare a romanelor, nedusă până la capăt: Gresia albastră, O zi din viața lui Teofil Avram, Adevărul despre moartea lui Mihai Solomon, Cinesunta, Impostorul. Arta înfrângeii de sine. Seria sau Coleția Romanele din B, se traduce „Romanele din Bacău”. Sau despre Bacau. Fiind lămurit contextul, trebuie spus că opera scriitorului Viorel Savin cuprinde alte multe scrieri, titluri, dramaturgia fiind dragostea lui, piesele lui fiind jucate în multe teatre, mulți ani, la fel și la radio și tv., în proză fiind un exilat, după cum mărturisește.
Au răspuns invitației editorului pentru a prezenta publicului noua apariție editorială Dumitru Brăneanu – președinte, Cristina Ștefan – vicepreședinte ai Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, Mihai Botez (Stâncaru), scriitor, critic literar, rolul de moderator fiind asumat de Valentin Ajder. S-au rostit adjective și atribute, vorbe care spun în aceste ocazii, însă au fost scoase în evidență și aspecte de substanță, care marchează romanul, narțiunea, personajele, contextul și chiar morala, învățămintele, nu-i așa! Cristina Ștefan: un roman foarte bine scris, m-a impresionat stilul. Este un roman construit în două planuri, povestea eroului este una a tinerilor de astăzi, din lumea în care trăim, contemporan. Autorul conduce narațiunea ca la un policier, ca la unul de dragoste, din care nu lipsesc dramele, de gândire, de acțiune, finalul fiind însă unul optimist.
Mihai Botez (Stâncaru) nu a improvizat, a venit pregătit de acasă, cu textul scris, ordonat în idei, conținut și cu aparatul critic complet. A fost o plăcere să-l asculți, introducând creația lui Viorel Savin în marea familie a scriitorilor europeni, analizând, în termeni și concepte clare, întreaga operă a scriitorului și omului de cultură Viorel Savin: context, izvoare, narațiune, personaje, mesaj.
Dumitru Brăneanu: Romanul lansat „Deși Sfântul Petru era necăjit…” este inspirat din viața reală, cu cele două planuri – veșnicia și viața cotidiană. Personajele sunt bine construite, se vede mâna, experiența, concepția și filozofia autorului, un scriitor viguros, talentat, a cărui romane, piese de teatru și poezii au marcat literatura contemporană română.
Valentin Ajder, editor: Viorel Savin are știința de a scrie, știința dialogului (de la teatru i se trage!), este, în limbajul consacrat, un „roman total”, cu o structură supraetajată, scriitura are umor, mult umor și nu lipsește ironia și autoironia, calități tot mai rare astăzi, la un scriitor. Acest roman ar merita adaptat și adus pe scenă, are toate ingredientele unui spectacol de succes.
Valentin Ajder a făcut, în fața asistenței, o promisiune surprinzătoare chiar și pentru Viorel Savin: Editura Eikon va reedita toate cele șapte romane din seria Romanele din B.